Acasă Externe Bruxelles: Ministrul român de Externe a reamintit de sprijinul condiționat pentru Republica...

Bruxelles: Ministrul român de Externe a reamintit de sprijinul condiționat pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

 Comanescu - CAE142531 – 16022016Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat luni, 15 februarie 2016, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), la Bruxelles. Agenda reuniunii a cuprins discuţii despre diplomaţia schimbărilor climatice, evoluţiile din Republica Moldova, situaţia din Siria, dezbateri privind relațiile UE – Liban şi relaţia UE-Belarus.

Schimbul de opinii privind Republica Moldova a relevat atenţia cu care Uniunea Europeană urmăreşte evoluţiile din această ţară, precum şi importanţa acordată adoptării măsurilor necesare pentru implementarea reformelor şi redresarea situaţiei economice şi financiare. A rezultat disponibilitatea Uniunii de acordare de sprijin Republicii Moldova.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul Lazăr Comănescu a făcut o analiză a situaţiei din Republica Moldova şi a prezentat dialogul bilateral intens cu autorităţile din acest stat, inclusiv la nivel de prim-miniştri. În context, a menţionat şi asistenţa umanitară pe care o va oferi România pentru populaţia din ţara vecină. A reamintit lista de condiţii pe care primul ministru Pavel Filip s-a angajat să le îndeplinească pentru ca Republica Moldova să beneficieze de sprijinul pe care UE şi România şi-au manifestat disponibilitatea de a-l acorda. A atras atenţia asupra importanţei monitorizării de către UE a implementării acestor angajamente şi a insistat pentru o abordare activă, angajată şi echilibrată a Uniunii, în raport cu rezultatele evaluărilor de etapă ale progreselor realizate. Pe termen scurt, eforturile noului guvern de la Chişinău trebuie să se concentreze asupra menţinerii stabilităţii politice şi economice, precum şi asupra lansării de reforme credibile, necesare menţinerii parcursului european. Pe termen lung, se impune consolidarea capacităţii instituţiilor statului şi stimularea creării unei noi culturi politice, în consonanţă cu aşteptările opiniei publice. Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, au apreciat în mod deosebit disponibilitatea României de conlucrare cu instituţiile europene şi de consultare cu statele membre UE în ceea ce priveşte calibrarea relaţiilor Uniunii cu Republica Moldova.

Discuţiile privind criza siriană s-au concentrat asupra rezultatelor Conferinţei de la Londra, din 4 februarie 2016, unde au fost abordate o serie de aspecte ale situaţiei umanitare dezastruoase din Siria, cu accent pe modalităţi de sprijin concret pentru refugiaţii sirieni din regiune, precum şi pentru populaţia din zonele asediate. Au fost evocate, de asemenea, rezultatele reuniunii Grupului Internaţional de Sprijin pentru Siria, din marja Conferinţei de la Munchen (12-14 februarie 2016). Miniştrii europeni au apreciat că Acordul privind încetarea ostilităţilor, ce urmează să intre în vigoare la 19 februarie 2016, este o etapă importantă în crearea condiţiilor necesare reluării procesului politic sub egida Emisarului Special al SG ONU, Staffan de Mistura. În context, ministrul de externe român s-a referit la unitatea UE care poate juca un rol notabil în determinarea reducerii tensiunilor dintre actorii regionali.

În cadrul întâlnirii informale, cu participarea omologului libanez, au fost abordate aspecte regionale, atât din perspectiva celor mai recente evoluţii, cât şi a rolului Libanului în gestionarea problematicii refugiaţilor. Au fost evidenţiate buna cooperare UE-Liban şi necesitatea conturării unor direcţii de sprijin sporit al UE pentru acest stat. Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat susţinerea pentru stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Libanului şi a exprimat încrederea că factorii politici din Liban vor accelera procesele interne de consultare în vederea desemnării preşedintelui. În context, a amintit de asistenţa oferită de România pentru programul de formare profesională, inclusiv în domeniul forțelor de ordine pentru Liban.

Referindu-se la relaţiile UE-Belarus, miniștrii de externe au exprimat sprijinul pentru o politică europeană de angajare şi deschidere faţă de Belarus, în vederea consolidării cadrului instituţional UE-Belarus, amendarea regimului de sancţiuni şi participarea acestui stat la Parteneriatul Estic, pe măsură capacităților sale.

Rezultatele Conferinţei COP 21 privind schimbările climatice au fost evocate de către comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cañete, care a salutat noul Acord, document care reflectă o abordare echilibrată, ambiţioasă şi globală, ce deschide calea către o dezvoltare economică durabilă, având ca premisă noua perspectivă asupra schimbărilor climatice. –  PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.