Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Rep. Moldova rămâne în sistemul ”Carte Verde”, dar sub supraveghere

Bruxelles: Rep. Moldova rămâne în sistemul ”Carte Verde”, dar sub supraveghere

DISTRIBUIȚI

 sistemul Carte Verde142790 – 29022016 –  Consiliul Birourilor (CoB), instituție europeană cu sediul la Bruxelles, gestionar al sistemului internațional de asigurări ”Carte Verde”, a hotărât amânarea deciziei de suspendare a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA) din sistemul ”Carte Verde”, până la ședința Adunării Generale a membrilor săi, programată să aibă loc la începutul lunii iunie a.c. În aceste condiții, BNAA va rămâne în continuare sub monitorizarea strictă a CoB, urmând ca Adunarea Generală a membrilor CoB din iunie să decidă dacă BNAA va fi suspendat sau există motive pentru revocarea deciziei de suspendare.

Drept urmare, BNAA precizează că proprietarii autovehiculelor înmatriculate în Republica Moldova vor putea să achiziționeze polițe ”Carte Verde” și după data de 1 aprilie 2016, în punctele autorizate ale asigurătorilor emitenți, scrie deschide.md. Polițele de asigurare care au fost achiziționate până în prezent, cât și cele care vor fi cumpărate după data de 1 aprilie 2016, dar a căror valabilitate nu depășește 31 decembrie 2016, vor rămâne în vigoare până la expirarea acestora.

Decizia Consiliul Birourilor vine pe fondul progreselor înregistrate de BNAA și de autoritățile competente din Republica Moldova în aplicarea planului de acțiuni stabilit de comun acord cu CoB. CoB a evaluat recent măsurile întreprinse ca fiind satisfăcătoare, iar decizia de amânare menționată anterior are rolul de a asigura timpul necesar implementării integrale a planului de acțiuni.

Decizia de suspendare a BNAA din sistemul ”Carte Verde” a fost luată de Consiliul Birourilor în luna mai a anului trecut, urmând să își producă efectele începând cu data de 1 octombrie 2015, beneficiind însă o serie de amânări succesive. BNAA își exprimă încrederea că progresele recente, alături de implementarea integrală a planului de măsuri agreat alături de CoB și de autoritățile din Republica Moldova vor conduce la un nivel ridicat de protecție a asiguraților și păgubiților și la menținerea BNAA ca membru cu drepturi depline în Sistemul ”Carte Verde”.

Suspendarea Biroului Naţional al Asiguratorilor de Automobile (BNAA) din sistemul Carte Verde, anunţată anterior de Consiliul Birourilor de la Bruxelles, a fost amânată până la 1 aprilie 2016, perioadă în care consiliul amintit va monitoriza activitatea instituţiei, după care va lua hotărârea de rigoare. Guvernul Republicii Moldova a asigurat, în august, Biroul Internațional a Asiguratorilor că BNAA își va onora obligațiunile ce-i revin prin calitatea de membru al acestei organizaţii.

Începând cu august 2009, Biroul din Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Birourilor Carte Verde, care întrunește 46 de state din Europa și Africa de Nord, rămânând pentru o perioadă de 5 ani sub monitorizare, ce înseamna îndeplinirea unor criterii financiare, cum ar fi: păstrarea Garanției bancare în favoarea Consiliului Birourilor în sumă de 2,0 mln dolari SUA și reasigurarea portofoliului Carte Verde.

Urmare a mai multor probleme interne apărute pe parcursul anului 2014, Comitetul de Conducere a Consiliului Birourilor a decis de a prelungi perioada de monitorizare pentru o perioadă de încă trei ani și majorarea Garanției bancare de la 2 mln dolari SUA până la 4,25 mln euro. Garanția bancară urma să fie depusă până la 15 ianuarie 2015. Chiar și după prelungirea termenului până la 1 februarie 2015, BNAA nu a majorat Garanția bancară până la nivelul solicitat și, în consecință, Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde a decis să recomande Adunării Generale anuale a membrilor săi, suspendarea temporară a activității Biroului din Moldova în sistemul internațional de asigurare Carte Verde. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.