Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: ANA și-a prezentat bilanțul

București: ANA și-a prezentat bilanțul

DISTRIBUIȚI

ANA142284 – 02022016  – Marţi, 2 februarie a.c., a avut loc prezentarea activităţii derulate în anul 2015 de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), eveniment la care au participat chestorul şef de poliţie Florea Oprea, subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, directorul ANA, chestorul de poliţie Sorin Oprea, şi specaliştii agenţiei.

În 2015, au fost implementatate activităţile prevăzute în Planul de acţiune pentru perioada 2013 – 2016 al Strategiei naţionale antidrog 2013 – 2020 şi elaborat primul Raport de monitorizare a activităţilor desfăşurate în anul 2014, prevăzute în planul menţionat anterior. De asemnea, Agenţia Naţională Antidrog este singura instituţie care are aprobate şi în implementare strategii locale antidrog la nivelul fiecărui judeţ al ţării, desfăşurându-se în acest sens activităţile specifice prevăzute în Planurile de acţiune locale pentru perioada 2013 – 2016 ale Strategiilor Locale Antidrog.

De asemenea, au fost prezentate rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri, desfășurate la nivel naţional, în campaniile şi proiectele antidrog, de către structurile centrale şi teritoriale în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri. ANA a evaluat şi monitorizat proiecte locale de prevenire în comunitate, care au totalizat 1.827 activităţi desfăşurate la nivel local, în mediul urban şi rural: beneficiari direcţi: 300.239 tineri, adulţi, voluntari, beneficiari indirecţi: 200.065 persoane. Totodtă, în anul 2015, la nivel local au fost realizate 233 de campanii (din care 118 cu componentă mass-media), ce au avut: 160.031 beneficiari direcţi, 153.524 beneficiari indirecţi.

Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, dintre toate tipurile de centre de asistență în regim ambulatoriu a consumatorilor de droguri, doar centrele ANA asigură acoperire națională, fiind dezvoltate în cele 41 reşedințe de județ și în fiecare sector al municipiului București. Astfel, în anul 2015:

La nivel naţional, au fost înregistrate 334 de activităţi de reducere a riscurilor asociate consumului, care au vizat în principal consumul de tutun, alcool, substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, droguri de mare risc şi au avut 4417 de beneficiari (elevi, tineri şi persoane aflate în stare privativă de libertate) direcţi.

Ca servicii de asistenţă directă, la nivel naţional, au fost acordate informaţii pentru 3.428 persoane, au fost realizate 2.261 evaluări medicale, psihologice şi sociale, 11.343 intervenţii individuale, 281 intervenţii de grup şi 4601 şedinţe de management de caz.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a emis 1.478 ordonanţe de evaluare, dintre care 1.056 la nivelul municipiului Bucureşti şi 422 în restul ţării, pentru un număr total de 1.746 persoane consumatoare de droguri.

Pe componenta de monitorizare a reducerii ofertei şi componenta de cercetare, evaluare, informare în domeniul drogurilor, au fost elaborate 10 materiale de analiză, dintre care 5 au fost diseminate către partenerii instituţionali. De asemenea, pentru a oferi o imagine unitară asupra infracționalității la regimul drogurilor la nivel teritorial, a fost realizată pentru prima dată o analiză care reflectă infracţionalitatea la regimul drogurilor specifică fiecărui judeţ/regiune, care coroborează date statistice privind capturile de droguri, hotărârile judecătoreşti, persoanele condamnate şi bunurile confiscate.

În ceea ce privește componenta de precursori de droguri, Agenţia asigură implementarea conceptului european unitar de monitorizare a precursorilor, îndeplinind rolul de autoritate naţională competentă şi punct naţional focal. Având în vedere rolul Agenţiei Naţionale Antidrog de ghişeu unic privind precursorii, au fost eliberate 9 autorizaţii operaţiuni cu substanţe categoria 1;10 înregistrări pentru operaţiunile cu substanţe clasificate din categoria 2 şi 3; 75 declaraţiii locaţii; 15 reconfirmări ale drepturilor acordate. În urma verificării respectării de către operatori a condiţiilor privind punerea pe piaţă, importul-exportul şi acordarea drepturilor de efectuare a acestor operaţiuni în conformitate cu măsurile legale, pe categorii de precursori, se prezintă astfel – total operatori 64 cu 66 documente eliberate de Agenţia Naţională Antidrog.

Printre obiectivele instituţionale pentru anul 2016, se numără asigurarea unei comunicări şi cooperări eficiente între structurile responsabile şi monitorizarea permanentă a rezultatelor obţinute. În acest sens, mecanismul de coordonare, consolidat prin Strategia Naţională Antidrog 2013 – 2020, continuă să reprezinte elementul central în asigurarea coerenţei răspunsului la fenomenul drogurilor, pornind de la premisele cooperării, evitării suprapunerilor, asigurării unui schimb eficient de informaţii şi date şi utilizării eficiente a resurselor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.