Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanță: sistemul...

București: România poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanță: sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgență sau legislația antifumat

DISTRIBUIȚI

Iohannis - discurs142692 – 24022016 – Președintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri, 24 februarie a.c., o alocuțiune, în cadrul evenimentului intitulat ”Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate – Dialog asupra Politicilor”, desfășurat la Palatul Cotroceni.

Locuțiunea președintelui: ”Bine ați venit la Palatul Cotroceni! Mă bucur că avem astăzi prilejul să purtăm un dialog asupra politicilor care vizează teme actuale relevante, precum promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate. Am plăcerea să salut prezența la deschiderea acestei reuniuni și să-i urez bun venit la București doamnei Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Prezența în România a doamnei director deschide țării noastre oportunități de colaborare regională și mai ales de sprijin acordat în domeniul sănătății de către România țărilor din Regiunea Balcanilor, în cadrul unei structuri de cooperare a Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, țara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanță cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgență sau legislația antifumat.

Angajamentul nostru comun privește o dezvoltare a sănătăţii echitabilă, durabilă și responsabilă, în acord cu direcțiile formulate în Strategia pentru Sănătate în Europa 2020 a Organizației Mondiale a Sănătății. În același timp, ne dorim să identificăm acele soluții care fac sistemul de sănătate mai eficient și mai performant pentru cetățeni, iar dezbaterea de astăzi are un loc în interiorul acestui context mai larg. Cu toții suntem afectați de provocările globale care au un impact semnificativ asupra sănătății populației. Migrația, schimbările climatice, pandemiile, siguranța alimentară nu ţin cont de graniţe şi influenţează în mod direct şi indirect viaţa cetăţenilor europeni. Ele necesită soluţii integrate şi răspunsuri adecvate. În acest sens, semnarea Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România confirmă hotărârea noastră de a îmbunătăți guvernanța globală pentru sănătate și de a dezvolta politici şi programe de sănătate eficiente.

Doamnelor și domnilor, Președinția României a lansat o platformă de mediere pe probleme de sănătate și a organizat dezbateri pe o serie de subiecte importante din domeniu, legate de migrația personalului medical, de educația pentru sănătate și prevenție, de plasarea pacientului în centrul sistemului de sănătate.În acest cadru instituțional de dialog, Ministerul Sănătății lansează spre dezbatere Planul multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate. Cred că obiectivul nostru major este o mai bună stare de sănătate a populației, incluzând aici și grupurile vulnerabile. O populaţie sănătoasă este o populaţie în primul rând informată. Pentru aceasta avem nevoie de o creștere a nivelului de conștientizare, motivare și educare privind beneficiile adoptării unui stil de viață corect, de acces egal la programe multianuale de promovare a sănătății și educației pentru sănătate la nivel comunitar, dar și de intersectorialitate, de o colaborare eficientă între instituții.

Educația pentru sănătate se adresează întregii populații, cu accent pe copii și adolescenți, întrucât conștientizarea importanței prevenției și adoptării unor comportamente sănătoase este necesar să înceapă de la cele mai fragede vârste. În egală măsură, trebuie avute în vedere şi grupurile defavorizate. Sper ca discuțiile tehnice din cadrul acestui seminar să se concretizeze într-un parcurs coerent, cu o serie de etape clar conturate. Fără îndoială, avem nevoie de acest Plan de sănătate pentru România, care să fie sustenabil și să răspundă așteptărilor cetățenilor.
Sprijinul pe care Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății ni-l poate da pentru a accelera implementarea unei reforme adevărate este binevenit. Prin urmare, Ministerului Sănătății îi revine sarcina de a fructifica parteneriatul cu Organizația Mondială a Sănătății, astfel încât Planul național să îşi atingă scopurile propuse şi să poată atrage fonduri care să susţină noi proiecte. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în cadrul dezbaterilor de astăzi!” –  PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.