Acasă Opinii/Analize Au luat-o sondajele razna?

Au luat-o sondajele razna?

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

  143161  – 21032016 –

 Domnul Marius Pieleanu, şeful unei case de sondaje, dă de pământ cu PNL. Şi îl trânteşte pe Ludovic Orban de nu se vede. În timp ce, Gabriela Firea este ridicată până la cer. Ceea ce nu este imposibil. Dar poate fi improbabil.

Este o regulă. Cel puţin în România. Când partidele încep să se lupte mai tare unele cu altele, în apropierea campaniilor electorale, încep şi institutele de cercetare de piaţă să se încaiere între ele. Cum? Oferind rezultate care se anulează reciproc. Când comandă PNL un sondaj, din pălăria electorală ies rezultate favorabile candidaţilor săi. Când comandă un sondaj PSD, se întâmplă acelaşi lucru. Dar, în favoarea PSD. Şi pentru ca institutele să nu se compromită de tot, recunoscând în faţa cetăţenilor cât de hămesite sunt, ele îşi împart, cu generozitate, clienţii. Cine lucrează pentru PNL, nu lucrează şi pentru PSD. Şi invers. Dar ce rezultă de aici? Adică din cele de mai sus? Rezultă că nu putem avea prea mare încredere în sondaje. Respectiv, în acele sondaje ale căror rezultate sunt făcute publice. Altfel stau lucrurile, probabil, cu cercetările de piaţă făcute doar în beneficiul partidelor. Şi ne date publicităţii. Ştiu că PSD face asemenea cercetări, iar calculele reale se fac în funcţie de acestea. Şi PNL a procedat identic. De aceea în tabăra PNL domneşte o încredere destul de mare în şansele lui Ludovic Orban.

Nu cu multe zile în urmă, atunci când Liviu Dragnea cocheta cu ideea de a-l împinge pe Tăriceanu la candidatura pentru Primăria Generală a Bucureştiului, am aflat că această intenţie era generată tocmai de intrarea în scenă a lui Ludovic Orban, care ar surclasa-o pe Gabriela Firea. Dar domnul Tăriceanu nu s-a angajat. Cel puţin, nu în calitate de candidat susţinut de PSD. În consecinţă, doamna Firea a rămas cea mai bună ofertă pe care o putea avansa PSD. La fel cum domnul Orban este cea mai bună ofertă pe care o poate avansa PNL. Ceea ce s-a schimbat în doar câteva zile sunt prognozele care le face publice PSD.

Nu ştiu care este situaţia reală a procentelor. Din motivele prezentate mai sus nu am mare încredere în sondajele publicate. Nici măcar în cele ale domnului Pieleanu, pe care îl stimez în mod deosebit. Dar câteva lucruri sunt certe.

  1. Domnul Ludovic Orban are mai multe motive să fie preferat de către bucureşteni, în raport cu doamna Firea. Acestea constau, în special, în pregătirea şi practica sa în materie de administraţie publică. Calităţi care dincolo lipsesc. Este drept, doamna Firea are, la rândul ei, o serie de calităţi care îi lipsesc domnului Orban. Dar nu ştiu dacă acestea sunt la fel de apreciate de către bucureşteni.
  2. Domnul Ludovic Orban este, indiscutabil, un politician de dreapta. Iar Bucureştiul este, mai degrabă, de dreapta decât de stânga. Din această perspectivă, nu este nimic de făcut de natură să o ajute pe Gabriela Firea.

Pe de altă parte, este la fel de adevărat, ca şi premisele de mai sus, că stânga susţine un singur candidat. Atâta electorat cât are, va merge cu Firea. Şi în niciun caz cu Orban. În timp ce dreapta va avea mai mulţi candidaţi. Pe lângă Orban, este Nicuşor Dan. Şi M10. Şi va fi un candidat şi din partea lui ALDE. Aşa că, în situaţia în care am dreptate când afirm că dreapta este mai puternică în Bucureşti, dreptate are şi domnul Pieleanul când susţine că Firea are prima şansă. Şi, uite aşa, în final, un sondaj acadabrant s-ar putea să se valideze prin vot. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.