Acasă Externe Cuba: Dupa Papa, a venit Obama

Cuba: Dupa Papa, a venit Obama

DISTRIBUIȚI

Obama - Cuba2143169 – 21032016 – In perioada 20 – 23 martie, presedintele Barack Obama, acompaniat de sotia sa Michelle si de cele doua fiice ale lor (Sasha si Malia), se afla in vizita la Havana. Este o vizita istorica, prima pe care un presedinte american o face in Cuba dupa aproape 90 de ani. Casa Alba sublinia duminca faptul ca vizita actuala  a lui Barack Obama ”va face ireversibila” apropiera dintre Statele Unite ale Americii si Cuba, inceputa in decembrie 2014.

Relatiile diplomatice bilaterale au fost restabilite in iulie 2015, dupa care au inceput, treptat, negocieri si unele masuri vizand relaxarea embargoului comercial si  cel asupra calatoriilor in insula. Drumul spre restabilirea totala a relatiilor americano-cubaneze este inca blocat de unele obstacole, de ”dezacorduri profunde”, spun analisti americani si cubanezi.

 Duminica seara, presedintele Obama si familia au vizitat unele monumente culturale din vechea Havana, respectiv centrul istoric al capitalei cubaneze. La Catedrala din Havana s-au intalnit cu cardinalul Jaime Ortega, personalitate care a jucat un rol major in reluarea relatiilor diplomatice  americano-cubaneze.

Un moment important va fi intalnirea, de luni, cu presedintele Raul Castro, la finele careia, impreuna, vor avea o intalnire cu presa. Marti este programat momentul culminant al acestei vizite – discursul presedintelui Obama in fata poporului cubanez. El va fi sustinut la Gran Teatro din Havana si retransmis pe intreg teritoriul Cubei. Tot marti, presedintele Obama se va intalni cu opozanti ai regimului castrist.

Ininte de a pleca la Havana, Barack Obama a ordonat noi masuri care faciliteaza schimbul  de vizite intre persoane din Cuba si din SUA, dar si relansarea schimburilor comerciale. Instaurat dupa venirea la putere in Cuba a regimului  lui Fidel Castro, in 1959, embargoul american este totusi in vigoare, din cauza opozitiei republicanilor din Congresul american, in ciuda faptului sustinut de Casa Alba ca ridicarea lui va fi  si in folosul intreprinderilor americane, nu doar al celor cubaneze.

Tot la categoria ”vizite istorice” intra si deplasarea Papei Francisc in Cuba, in septembrie anul trecut, dar si escala acestuia la inceputul acestui an cand s-a intalnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, prima de la schisma dintre Bisericile din Orient si Occident care a avut loc in anul 1054. – PROMPT MEDIA

foto:gandul.info

foto:fortune.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.