Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Alertă sanitar-veterinară!. În Bulgaria au fost confirmate nouă cazuri de dermatoză nodulară...

Alertă sanitar-veterinară!. În Bulgaria au fost confirmate nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor

DISTRIBUIȚI

bovine143901 – 26042016 – România este expusă la risc imediat, foarte crescut, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor au fost confirmate în Bulgaria începând cu data de 14 aprilie 2016.

Boala afectează bovinele (bovine și bubaline) de toate vârstele și produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activitățile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât și prin faptul că atrage după sine restricții severe asupra circulației speciilor afectate atât pentru comerțul intracomunitar, cât și pentru exportul de bovine, precizează ANSVSA într-un comunicat.

Conform Codului Animalelor Terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), o țară infectată și care desfășoară activități de eradicare își poate recăpăta statutul de ”liber de boală” după trei ani de la confirmarea și eradicarea ultimului focar, ceea ce ar însemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescători de bovine.

”Deși există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opțiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de față, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar țara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o țară infectată”, se arată în comunicat.

Faţă de acest risc imediat, ANSVSA anunță că a luat măsuri pentru informarea, instruirea şi pregătirea autorităţilor veterinare judeţene despre evoluţia bolii, necesitatea  informării şi conştientizării fermierilor crescători de bovine şi pentru intervenţia în cazul focarelor de boală.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.