Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Organele de urmărire penală pot solicita date de trafic şi localizare...

București: Organele de urmărire penală pot solicita date de trafic şi localizare doar dacă există ”temeiuri justificate”

DISTRIBUIȚI

 14354camera deputatilor8 – 07042016  –  Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care organele de urmărire penală pot solicita date de trafic şi localizare doar dacă există ”temeiuri justificate”. Astfel, autorităţile pot solicita informaţiile menţionate anteror doar dacă respectă o serie de criterii, iar adoptarea ordonanţei a fost criticată de şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

“Din punctul nostru de vedere era suficientă existenţa temeiurilor, pentru că în multe alte dispoziţii ale Codului de procedura penală nu veţi găsi o sintagma similară celei care a fost adoptată (temeiuri justificate-n.r.) el nu modifică cu nimic. Judecătorului, atunci când face analiza, îi era suficientă sintagma există temeiuri”, spune şefa ÎCCJ la finalul dezbaterii.

Totodată, deputaţii din Comisia juridică au extins sfera infracţiunilor la care ordonanţa face referire. Ei au introdus şi operaţiunile cu “produse ssceptibile de a avea efecte psihoactive asemănătoare celor determinate de substanţele şi produsele stupefiante sau psihotrope”.

În consecinţă, iată în ce condiţii pot solicita procurorii aceste informaţii, potrivit sursei citate: există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art.139 alin.(2) sau a unei infracţiuni de concurenţă neloială, de evadare, de fals în înscrisuri, infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive, a unei infracţiuni privind nerespectarea dispoziţiilor privind introducerea în ţară de deşeuri şi reziduuri, a unei infracţiuni privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infracţiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri şi infracţiuni referitoare la operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive asemănătoare celor determinate de substanţele si produsele stupefiante sau psihotrope şi dacă există temeiuri justificate pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.