Acasă Politic București: PSD și PNL, umăr la umăr

București: PSD și PNL, umăr la umăr

DISTRIBUIȚI

– 143642 – 13042016 – PSD și PNL merg umăr la umăr, deocamdată, în ceea ce privește votul politic la nivel de țară în perspectiva ”localelor” din 5 iunie, arată un barometru INSCOP Research, realizat la comanda ziarului ”Adevărul”. Astfel, 57,7% din români declară că sunt interesaţi de alegerile locale, dintre aceștia 44,3% exprimându-și o opţiune de vot, 13,4% fiind nehotărâţi sau alegând să nu răspundă la întrebare. 

Dacă duminica viitoare ar fi chemaţi la urne, 38,4% dintre români ar vota listele PSD pentru consiliile locale şi judeţene, iar 36,7% pe cele ale PNL. Urmează PMP cu 5,5%, UDMR cu 5,1%, ALDE cu 4,1%, M10 cu 1,6%, UNPR cu 1,2%, PRM cu 1,2%, PSRO cu 1%, PRU cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,6%. 1,9% dintre români ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid naţional, iar 0,4% optează pentru un partid local sau regional. Întrebaţi dacă ar vota la alegerile locale candidaţii unui partid nou înfiinţat, 27,2% dintre români răspund pozitiv, în timp ce 41,9% declară contrariul. 21,6% din populaţie nu este hotărâtă, iar 9,3% alege varianta NS/NR.

Mai bine de o treime dintre români (39,7%) afirmă că ar fi dispuşi ca la alegerile locale să acorde votul unui candidat independent, fără legături cu partidele politice actuale, în timp ce 31,8% nu ar vota cu un asemenea candidat. 20,8% din populaţie nu este hotărâtă încă dacă să acorde votul unui candidat independent, iar 7,7% nu ştie sau nu răspunde la această întrebare. Aşadar, există un segment important din populaţie dispus să acorde votul unei formaţiuni noi sau unui candidat independent, cu condiţia ca persoanele care se vor prezenta la alegerile locale să nu mai fi fost implicate până în prezent în viaţa politică.

Întrebaţi cum ar prefera să îşi aleagă primarul din localitatea în care domiciliază, opiniile românilor sunt relativ împărţite, foarte probabil ca rezultat al dezbaterilor din ultima perioadă. Astfel, 45% dintre respondenţi au declarat că doresc să îşi desemneze edilul într-un într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin. 15,9% din populaţie nu ştie sau nu răspunde la această întrebare.

Românii nu vor primari penali – Părerile românilor sunt împărţite în privinţa realegerii primarilor sau a actualilor primari interimari. 38,3% dintre respondenţi declară că nu vor vota primarul în funcţie sau actualul primar interimar, în timp ce 37,8% răspund afirmativ. 19,8% dintre români sunt nehotărâţi, iar 4,1% aleg varianta nu ştiu/ nu răspund. În schimb, majoritatea populaţiei este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupţie. Astfel, întrebaţi dacă ar vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnată definitiv, 82,6% dintre românii răspund negativ. Doar 8,4% afirmă că ar vota un astfel de candidat.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 martie 2016. Volumul eşantionului a fost de 1.063 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.