Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Reprezentare parlamentară echitabilă pentru românii din străinătate

București: Reprezentare parlamentară echitabilă pentru românii din străinătate

DISTRIBUIȚI

 aurelian-mihai143772 – 20042016 – La 19 aprilie s-a discutat în ședința Comisiei juridice proiectul de modificare a Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, prin care se solicită dublarea numărului de parlamentari ai românilor din afara granițelor ţării, și anume de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați pentru circumscripția 43 – diaspora.

Prezența numeroasă a românilor în diaspora este o constantă de ani buni, permanent, cetățeni de toate vârstele alegând să locuiască departe de casă în căutarea unor oportunități mai bune de viață.

Așadar, votul din cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputaților a fost majoritar pentru menținerea avizului Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, astfel că proiectul de modificare a Legii 208/2015 se va dezbate în plenul Camerei Deputaților (camera decizională) cu raport de respingere. Senatul, forul care tocmai a respins și propunerea de reducere a numărului de parlamentari la 300, a respins anterior propunerea pentru dublarea numărului de parlamentari pentru românii din străinătate.

În această situație, deputatul Aurelian Mihai va solicita la începutul ședinței retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate pentru dezbatere și reîntoarcere în plenul Camerei Deputaților a acestuia, cu raport de adoptare. ”Ce șansă au însă reprezentanții cetățenilor care trăiesc în străinătate să își poată vedea realizate proiectele de lege, ce șanse au înșiși cetățenii care trăiesc departe de casă ca propunerile pe care le au să fie materializate în legi prin adoptarea acestora de Parlament și promulgare de către președintele statului? Nu văd de ce nu poate exista o atare voință politică din moment ce un deputat pentru românii din Europa de Vest reprezintă 4 milioane de cetățeni, iar norma de reprezentare pentru alegerea unui deputat în orice județ din țară este de 73.000 de locuitori. Cu siguranță, în măsura în care diaspora ar avea un număr mai mare de deputați și senatori în Parlament, va exista și o mai bună reprezentare politică, astfel, că cetățenii români care aparțin eșichierului de stânga sau dreapta clasei politice, din punctul de vedere al preferințelor ideologice, vor avea oportunitatea să își demonstreze pe deplin voința politică. O voință concretizată în proiectele de lege pentru care au ales să militeze în cadrul unui partid politic unde vor avea șansa să aibă o carieră politică conformă cu rigorile formațiunii politice și standardelor impuse de alegători prin voința electorală exprimată la urne. Consider că este cazul să fie acordată o importanță semnificativă unei bune reprezentări parlamentare, dacă ne propunem din acest punct de vedere să procedăm la ducerea la îndeplinire a principiilor și valorilor democrației în România, principiul reprezentativității să fie aplicat și din perspectiva echitabilității”, spune Aurelian Mihai. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.