Acasă Economie București: Tot mai multe drepturi pentru militari

București: Tot mai multe drepturi pentru militari

DISTRIBUIȚI

 –143569 – 08042016 – Ca expresie a recunoașterii meritelor pe care societatea le-o datorează militarilor români, Camera Deputaților a adoptat miercuri, 6 aprilie, o inițiativă semnată de 67 de deputați ai PSD privind acordarea unor drepturi pentru personalul armatei, precum și pentru urmașii acestuia.

militari-romaniProiectul de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, inițiat și votat de Grupul Parlamentar al PSD, prevede extinderea cadrului legislativ pentru suplimentarea unor drepturi acordate celor care au fost răniți în diverse misiuni şi familiilor acestora.

Conform noului act normativ, se realizează cadrul legal pentru menținerea, încadrarea sau reîncadrarea în Ministerul Apărării Naționale și a personalului armatei clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar în urma participării la acțiuni militare, în mod similar personalului armatei invalid, rănit sau care a dobândit afecţiuni fizice. Totodată, personalul armatei cu grad I de invaliditate va beneficia de următoarele drepturi: posibilitatea alegerii centrului de tratament/recuperare; asigurarea consilierii şi informării periodice cu privire la posibilităţile de tratament şi recuperare în centre de profil; şedinţe periodice de recuperare psihică şi asistenţă psihologică, precum și participarea la activităţi sociale.

În cuprinsul noii legi se stabilește și faptul că personalul armatei trimis la tratament în străinătate poate fi vizitat de soţ/soţie sau rudele de gradul I, câte 5 zile după internare şi la fiecare lună de spitalizare, cu suportarea cheltuielilor din bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Mai mult, cei vizați de modificările legislative beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, egală cu câştigul salarial mediu brut.

Între modificările pe care le aduce actul normativ adoptat de Camera Deputaților se numără și instituirea unui cadru legal de acordare a indemnizaţiei lunare pentru urmaşii personalului armatei decedat ca urmare a participării la acţiuni militare. Astfel, se acordă o indemnizaţie lunară egală cu solda funcţiei de bază brută sau cu salariul de bază brut, după caz, pe care cel decedat a avut-o sau l-a avut, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare la data producerii evenimentului care a cauzat decesul, pentru urmaşii personalului armatei participant la acţiuni militare care realizează venituri mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, indiferent de numărul acestora, iar în situaţia în care suma este inferioară câştigului salarial mediu brut, indemnizaţia este egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

O altă noutate adusă de lege este faptul că se poate realiza transferarea sau înscrierea fără examen a copiilor din familiile personalului din armată încadrat în gradul I, II și III de invaliditate în instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, pe baza rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ, testelor de aptitudini şi a normelor aprobate prin ordin al ministrului Apărării Naţionale. De asemenea, se prevede acordarea de către Ministerul Apărării Naţionale a burselor de studii pentru copii pe durata studiilor în instituţiile civile de învăţământ, în condiţiile stabilite.

Acordarea acestor drepturi reprezintă un act de apreciere a eforturilor, a curajului de a înfrunta riscuri majore și a spiritului de sacrificiu de care au dat și dau în continuare dovadă cei trimiși în misiunile asumate de statul român. – sursa – Lider Grup PSD, Florin Costin Pâslaru PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.