Acasă Economie Qatar: Petrolul, mai ieftin cu șase la sută

Qatar: Petrolul, mai ieftin cu șase la sută

DISTRIBUIȚI

petrol143718 – 18042016 – Cotația petrolului a scăzut luni cu șase la sută, în urma eșecului reuniunii de la Doha, unde principalii exportatori nu au reușit să ajungă la un acord privind înghețarea producției de țiței, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.ro.

Credibilitatea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind coordonarea producției este acum foarte scăzută. Dar nu este vorba doar de țiței în cazul Arabiei Saudite. Este mai mult o problemă de politică regională, a afirmat analistul Peter Lee, de la BMI Research, o subsidiară a agenției de evaluare financiară Fitch.

Tensiunile geopolitice dintre Arabia Saudită și Iran au contribuit la eșecul negocierilor, ceea ce a sporit temerile că principalele state producătoare își vor intensifica eforturile pentru a-și majora cota de piață prin acordarea unor discounturi semnificative.

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți exportatori s-au întâlnit duminică la Doha pentru a discuta înghețarea producției de petrol la nivelul din ianuarie, cea mai recentă încercare de a sprijini prețul țițeiului pe o piață suprasaturată. Dar participanții nu au reușit să ajungă la un acord, după ce Arabia Saudită a cerut ca Iranul, ai cărui reprezentanți nu au venit la Doha, să semneze tranzacția.

Cele două state concurează pentru influență în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria și Yemen.

Luni dimineață, cotația barilului de petrol Brent cu livrare a scăzut cu șase la sută, înainte de a se redresa la 41,31 dolari, un declin de 4,15% față de valoarea de 43,10 dolari, la închiderea ședinței Bursei ICE Futures din Londra. De asemenea, barilul de țiței american înregistra luni dimineață o scădere de 4,6%, la 38,50 dolari. Ca rezultat al eșecului negocierilor de la Doha, cotația barilului de petrol Brent ar putea scădea probabil mult sub nivelul de 40 de dolari, a avertizat analistul Peter Lee.

În România, prețul rămâne ridicat la carburanți din cauza taxelor mari, dar mai ales din dorința vânzătorilor de a-și maximiza profiturile. De-altfel, agenții economici scad greu prețurile la pompă atunci când cotația petrolului scade la nivel internațional, dar le cresc imediat ce cotația crește. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.