Acasă Opinii/Analize Şi dacă este despre MRU?

Şi dacă este despre MRU?

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

  143964 – 29042016 –

S-au vânturat fel de fel de ipoteze legate de mobilul doamnei Laura Codruţa Koveşi. Ce a împins-o pe şefa DNA să îi ameninţe pe spioni cu anchete şi cu dosare penale? Eu însumi am creditat un scenariu în epicentrul căruia s-ar afla Victor Ponta. Acoperit SIE. Cel care a redeschis, de fapt, ostilităţile despre acoperiţi. Dar, iată, începe să se contureze şi un alt scenariu. Care s-ar putea să fie cel real.

Klaus Iohannis a încercat să arbitreze între cele două instituţii. Între DNA, care a atacat SIE, şi SIE, care a contracarat. Dar şi DIICOT s-a alăturat luptei anti-SIE. În definitiv, DNA şi DIICOT, instituţional vorbind, fac parte din Parchetul General. Poate că arbitrajul trebuia să aibă loc între procurorul general şi şeful SIE. Nu a fost să fie aşa. Şi nu ştim dacă, până la urmă, s-a căzut sau nu la o înţelegere.

A intervenit însă un element nou. Care, într-adevăr, ar putea să-l pună în prim plan pe Mihai Răzvan Ungureanu. Adică, pe şeful Serviciului de Informaţii Externe. Şi dacă aşa este, se conturează un cu totul alt scenariu. După cum se ştie, au fost prinşi doi aşa-zişi spioni. Unul dintre ei cititor de Harry Potter. Aceştia zac la „beciul domnesc”. Fac parte dintr-o organizaţie israeliană, extrem de importantă, cu rezultate remarcabile la nivel mondial. Este fondată şi condusă de foşti şefi Mossad şi, în mod cert, colaborează cu acest important serviciu secret. Detaliile acţiunilor întreprinse de cei doi şi, mai ales, detaliile capturării acestora sunt încărcate de haz. Totul pare o contrafacere. O glumă proastă. Dar există, totuşi, o afirmaţie care revine în această telenovelă. Ca un laitmotiv.

Şi anume că ei nu au acţionat de capul lor. Că au un comanditar. Care ar fi de la Bucureşti. Şi care ar reprezenta o instituţie extrem de puternică a statului. Şi care instituţie, prin reprezentanţii ei, a comandat o investigaţie legată de posibile acte de corupţie săvârşite de şeful DNA şi de câteva persoane din anturajul acestuia.

Şi ce a urmat? A urmat o declaraţie de război a doamnei Laura Codruţa Kovesi contra SIE. Şi nu numai. Au început să cadă capete despre care se spune că au legături extrem de strânse cu Serviciul Român de Spionaj. Mai nou, este inclus în această serie chiar şi Cristian Burci, cel supus în aceste zile unor anchete efectuate de DIICOT, instituţie care i s-a alăturat şefului DNA în declaraţiile virulente împotriva SIE.

Ce se conturează? Se conturează o ipoteză extrem de interesantă. Nu care cumva, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe a încercat să o încolţească pe şefa DNA şi a devenit comanditar al acestei operaţiuni de filaj? Şi dacă ne gândim de ce ar fi făcut-o, această ipoteză de lucru devine şi mai ispititoare. Pentru că Mihai Răzvan Ungureanu însuşi ar fi putut fi, în prealabil, încolţit de către DNA pentru implicarea sa în uriaşul scandal al Fundaţiei Gojdu. O fundaţie pe care a donat-o, practic, statului maghiar, salvarea venind abia în ultimul moment, prin respingerea actului normativ de către Parlamentul României. Este o cauză care, în mod cert, ar trebui anchetată de DNA. Şi poate, mă gândesc eu, ancheta a început. Iar Mihai Răzvan Ungureanu a încercat să contraatace. Să o încolţească pe Laura Codruţa Kovesi. Şi să exercite presiuni asupra ei. Să încerce să o intimideze. Exact ceea ce spunea şeful DNA la începutul scandalului legat de filajul făcut de israelieni.

Dacă aşa stau lucrurile, este greu de anticipat ce anume s-a mediat la Cotroceni. Pentru mine este şi acum o mare enigmă cum a ajuns Mihai Răzvan Ungureanu consilier al preşedintelui Klaus Iohannis şi apoi şef al spionajului românesc. Dar dacă cumva MRU este un protejat al şefului statului, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Laura Codruţa Kovesi. Care a fost numită şi răsnumită de Traian Băsescu. Şi a fost, într-un final, preluată inerţial şi de Klaus Iohannis.Şi dacă aşa stau lucrurile, ca în ipoteza de mai sus? Şi dacă Laura Codruţa Kovesi are partea ei de dreptate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.