Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ambasadorul României în Rep. Moldova: ”Există o intenție fermă a Guvernului...

București: Ambasadorul României în Rep. Moldova: ”Există o intenție fermă a Guvernului Cioloș de a continua programul de renovare a grădinițelor”

DISTRIBUIȚI

 marius_lazurca144155 – 12052016 – În Republica Moldova, tot mai multe instituții preșcolare sunt renovate și dotate din fonduri românești. Este și cazul grădiniței din satul Vînători, raionul Nisporeni, inaugurată miercuri, în prezența ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurcă. Grădiniţa este frecventată de 55 de copii, instituţia asigurând 12 locuri de muncă pentru locuitorii satului. Pentru reconstrucția clădirii, în cadrul ”Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru renovarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova”, au fost alocaţi peste 65.000 de euro. Din grantul românesc la grădiniţa din Vînători a fost schimbat acoperișul, au fost renovaţi pereții interiori, tavanul, podeaua. În curtea grădiniței a fost montat pavaj, iar pereții exteriori ai clădirii au fost izolați termic. De asemenea, în grădiniță a fost instalat un sistem performant de încălzire, a fost construit sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare. Astfel, grădinița a devenit unica instituție din localitate care dispune de grupuri sanitare în interiorul clădirii.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, se declară foarte mulțumit de cum este realizat în R.Moldova programul de renovare și dotare a grădinițelor din fondurile românești, demarat acum aproape doi ani. ”Întâi de toate sunt mulțumit că Guvernul României în consultare directă cu Guvernul Iurie Leancă a decis să demareze acest program de renovare a grădinițelor din Republica Moldova. Cred că, într-adevăr este un sector în care contribuția României a fost prea mică până în momentul în care am demarat acest program. Este un sector care avea nevoie urgentă de o intervenție importantă. În fine, este un sector care afectează cetățeanul obișnuit, acele familii care își doresc pentru copiii lor un mediu sigur, primitor și un mediu care să le asigure primii pași în educație de cea mai bună calitate. În al doilea rând, suntem mulțumiți de felul în care autoritățile din Republica Moldova au înțeles să se mobilizeze, și de această dată, pentru a face din intenția noastră, o faptă bună, cu adevărat perceptibilă în Republica Moldova, iar asta se datorează instituției implementatoare și anume Fondului de Investiții Sociale din Republica Moldova, condus de Mircea Eșanu. Astăzi suntem în situația de a fi cheltuit aproape întreaga sumă, destinată acestui proiect și vorbim de 23 milioane de euro, livrați în două tranșe și de peste 800 de grădinițe care au beneficiat de asistența noastră”, spune la RFI, ambasadorul român, Marius Lazurcă, aflat la final de mandat.

Fiecare grădiniță a prezentat un proiect distinct, cu o parte de planificare distinctă, de proiectare distinctă, continuă diplomatul român.”Trebuie să vă imaginați, peste 800 de șantiere concomitente pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta pentru a vă da o imagine a complexității acestui proiect, atât din punct de vedere al ambasadei, care a monitorizat proiectul, dar și al Fondului de Investiții Sociale din Moldova”.

Marius Lazurcă susține că ”intenția autorităților de la București este de a continua, în regim multianual, programul de renovare a instituțiilor preșcolare, tocmai datorită faptului că suntem foarte mulțumiți de felul în care el a decurs. De altfel, există o intenție fermă a Guvernului Cioloș de a continua până când, sperăm, toate grădinițele din Republica Moldova să arate ca cele mai frumoase grădinițe pe care am reușit să le avem în grijă, prin intermediul acestui program, în ultimii aproape doi ani”. .

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin ”Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi trei milioane de euro prin proiectul ”Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în Republica Moldova”. Din grantul oferit de România au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. – PROMPT MEDIA

foto:rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.