Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Referendumurile locale vor putea fi organizate simultan cu alegerile locale

București: Referendumurile locale vor putea fi organizate simultan cu alegerile locale

DISTRIBUIȚI
referendum2

referendum2144125 – 12052016 – Guvernul a modificat Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale și utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Executivul a adoptat o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, în scopul eliminării restricțiilor pe care le întâmpină în prezent autoritățile publice locale cu privire la organizarea referendumurilor locale în aceeași dată cu cea a alegerilor pentru primari și consilieri locali și județeni. În cazul organizării simultane a referendumului local și alegerilor locale, ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, cu aceleași ștampile, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale ale secțiilor de votare. Alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente și a unor liste electorale suplimentare separate, întocmite conform legii. Cheltuielile pentru confecționarea buletinelor de vot pentru referendumul local sunt suportate din bugetul local.

Odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale. Astfel, printr-o Hotărâre din 17 martie 2016, Consiliul Local al comunei Dîngeni, județul Botoșani, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor din comuna Dângeni pentru înființarea satelor Gulioaia, Buneni și Coșteni. Totodată, printr-o Hotărâre din 31 martie 2016, Consiliul Local al municipiului Oradea, județul Bihor, a aprobat organizarea unui referendum în vederea consultării orădenilor cu privire la modificarea limitei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea.

Modificarea Legii referendumului adoptată astăzi de Guvern face posibilă exercitarea dreptului de vot în cadrul referendumurilor locale stabilite pentru 5 iunie 2016 de către peste 190.000 de alegători. Prin organizarea simultană a celor două scrutine în data de 5 iunie se estimează economii de circa 1,7 milioane lei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.