Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: ”Donează sânge! Fii erou!”

Cluj: ”Donează sânge! Fii erou!”

DISTRIBUIȚI

 donatori_sange143988 – 03052016 –  Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca organizează cea mai amplă și complexă campanie de donare de sânge din ţara noastă în cadrul proiectului ”Donează sânge! Fii erou!”.

Campania organizată în perioada 9 – 13 mai se va desfășura simultan în 9 centre universitare din țară. Este vorba de București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Tîrgu-Mureș și Oradea.

În ceea ce privește organizarea evenimentului din Cluj-Napoca, la realizarea lui au contribuit peste 100 de voluntari activi ai proiectului, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Aceștia participă la organizarea campaniilor bianuale, la informarea și educarea populației generale clujene.

Creșterea procentajului actual scăzut de donator: 2-3 % la nivelul țării noastre comparativ cu 20-30% în țările europene și chiar 50-60% în țările nordice, și facilitarea accesului acestora la actul donării sunt doar câteva dintre obiectivele voluntarilor.

Organizatorii acestui eveniment spun că prin intermediul acestei campanii ar putea crește procentajul de donatori din populație la un nivel european și se poate atinge numărul de 800 donatori în 5 zile de campanie, acoperind pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge din spitale.

Clujenii care vor şi pot să doneze sunt aşteptaţi în perioada 9 – 13 mai la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca de pe strada Nicolae Bălcescu nr.18, între orele 7.30 și 13.00. Pentru a-i atrage pe donatori, studenţii au pregătit premii şi tombole şi vor oferi mâncare, sucuri, cafea, ceai, înghețată și multe alte surprize.

Donatorii primesc 7 bonuri de masă cu care vor putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă. De asemenea, următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), VDRL (Sifilis), HTLV (Leucemie), Hemoglobină, Grup (A, B, O, AB), Rh (D), Anticorpi antieritrocitari (pentru fetele cu Rh – ).

De asemenea, donatorul va primi o adeverinţă pentru reducerea de 50% pentru transportul în comun pentru o lună şi o zi liberă.

Organizatorii proiectului „Donează sânge! Fii erou!” arată că sângele donat are o durată de viață limitată şi de aceea este important să  se doneze constant. De asemenea, o unitate de sânge recoltată de la un donator, respectiv 420 ml, poate salva 3 vieți.

Doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge şi în condiţiile în care cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde.

Mai mult, donarea de sânge scade riscul de a dezvolta anumite forme de cancer, scade riscul de producere a infarctului miocardic acut şi, nu în ultimul rând, este un act umanitar. – sursa: Citynews.ro  –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.