Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană ar putea retrage propunerea de modificare a directivei privind detaşarea...

Comisia Europeană ar putea retrage propunerea de modificare a directivei privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

DISTRIBUIȚI

Ana Birchall - reuniune interparlamentara144259 – 19052016 –  Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 17-19 mai a.c., la o reuniune interparlamentară pe tema detaşării lucrătorilor şi responsabilitatea socială a corporaţiilor, eveniment organizat la Paris de către Comisia pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei. La reuniunea interparlamentară au participat oficiali ai legislativelor din România, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Lituania, Ungaria, Portugalia, Republica Cehă, Suedia, Grecia, Bulgaria, Belgia, Danemarca şi Estonia.

În intervenția din cadrul sesiunii ”Propunerea de modificarea a directivei europene privind detaşarea lucrătorilor: abordări şi perspective”, Ana Birchall a subliniat impactul negativ pe care l-ar genera în interiorul Uniunii Europene modificarea directivei privind detaşarea lucrătorilor. „Aşa cum am susținut în cadrul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, o eventuală adoptare a propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE ar crea tensiuni şi animozităţi în cadrul Uniunii Europene. Europa este deja frământată de probleme majore pe care trebuie să le gestioneze precum terorismul sau migraţia, iar trasarea unei linii de demarcaţie pe tema detaşării lucrătorilor, prin nerespectarea liberei circulaţii a serviciilor şi a mobilităţii lucrătorilor, nu ar face altceva decât să creeze dezbinare şi disensiuni între statele membre, prin crearea a două tabere – pro şi contra modificării directivei – într-un moment în care este nevoie mai mult ca oricând ca vocea parlamentelor naţionale să fie auzită”, a arătat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a atras atenţia că scenariul adoptării modificărilor la directiva privind detaşarea lucrătorilor comportă o serie de riscuri nu doar pentru statele membre mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, cât şi pentru întreaga Uniune. ”Prin introducerea de bariere suplimentare care îi vizează pe lucrători, inițiativa Comisiei Europene afectează libera circulație a serviciilor și mobilitatea lucrătorilor. Prin urmare, propunerea de directivă nu va reuși să asigure egalitatea de remunerare prin măsurileprezentate, ci va determina în schimb eliminarea de pe piața internă a multor operatorieconomici din noile state membre și va provoca serioase pierderi de locuri muncă. De altfel, UE a lansat politici ample de încurajare a investițiilor și nu ar fi coerent ca pe de o parte săcreeze avantaje pentru investitori, iar pe de altă parte să le obtureze accesul la forța demuncă. Rezultatul nu ar fi decât acela de a afecta grav buna funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene”, a punctat Ana Birchall.

Ana Birchall a precizat că, în contextul propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor nu numai că a fost printre primele care a acordat un aviz motivat şi o opinie critică, dar a ridicat problema efectelor pe care le-ar aduce modificarea directivei şi la nivelul altor state membre. „Alături de România, Camerele parlamentare din Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Estonia,Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, au adoptat la rândul lor avize motivate, astfel încât a fost întrunit numărul de 22 de voturi, față de cele 19 voturi necesare pentru declanșarea cartonașului galben. În consecință, ne așteptăm ca în fața a 22 de voturi împotrivă, din totalul de 56 posibile, Comisia Europeană să își retragă propunerea de modificare, în acord cu actuala politică a Comisiei Europene care s-a angajat să îmbunătățească relația cu parlamentele naționale, prin luarea în considerare a oricărui aviz motivat, chiar și atunci când pragul pentru cartonașul galben nu a fost atins”, a explicat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

De asemenea, referitor la tematica răspunderii sociale a corporaţiilor, Ana Birchall a susţinut că ţara noastră se află în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea cadrului juridic astfel încât corporaţiile să îşi manifeste preocupările sociale și de mediu în activitatea lor de zi cu zi, în diverse domenii de activitate, având o strategie ce curpinde obiective de mediu, obiective sociale precum şi obiective economice. În cadrul dezbaterii, Ana Birchall a exprimat, în numele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputațior, susținerea față de “cartonașul verde” pentru o legislație unitară în acest domeniu și a propus ca Declarația semnată, în acest sens, la finalul dezbaterii să cuprindă un amendament în sprijinul companiilor din România și alte state membre UE, care ar putea fi afectate de competiția generată de globalizare.

Totodată, în cadrul reuniunii interparlamentare, Ana Birchall a avut o serie de întâlniri bilaterale cu Danielle Auroi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, cu Jean Bizet, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului Franței, cu omologul estonian, Kalle Palling, cu delegaţia britanică din care au făcut parte Lordul Cromwell şi Lordul Whitty, ambii membri în Camera Lorzilor din Regatul Marii Britanii, precum şi cu ministrul Muncii, Integrării și Femeilor din Landul Berlin, Dilek Kolat, întrevederi în cadrul cărora au fost discutate aspecte referitoare la modificarea directivei privind detaşarea lucrătorilor şi impactul pe care l-ar genera un astfel de scenariu în interiorul UE.

Nu în ultimul rând, Danielle Auroi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, a acceptat invitaţia lansată de Ana Birchall ca o delegaţie a comisiei omoloage franceze să vină în România, pentru a discuta teme de prim-plan la nivelul celor două comisii şi pentru a consolida dialogul interparlamentar în relaţia România-Franţa. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.