Acasă Opinii/Analize Dezvăluiri halucinante despre serviciile secrete

Dezvăluiri halucinante despre serviciile secrete

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Libertatea.ro

SORIN ROȘCA STĂNESCU

 144370 – 26052016 – Realitatea a bătut toate scenariile. S-a spus și s-a scris, eu însumi am făcut-o, pe tema legăturilor dintre Dan Condrea, patronul decedat al firmei Hexi Pharma, și “sistem”. S-a glosat, și eu însumi am glosat, asupra statutului său de săgeată. De personaj trimis la înaintare de către servicii, cele mai multe supoziții vizând Serviciul Român de Informații. Realitatea, însă, a bătut filmul. Legăturile lui Condrea cu serviciile secrete sunt mult mai temeinice, mult mai solide și mult mai periculoase decât au apărut ele în toate scenariile vehiculate în ultimele zile. Soția lui Condrea a rupt tăcerea. Și a făcut-o într-o manieră năucitoare, devastatoare și, probabil, decisivă. Vine rândul serviciilor secrete să explice.

Sau să aburească. Pentru că soția lui Condrea, ea însăși provenită dintr-o familie, așa cum spune, din anturajul familiei Ceaușescu și al unor înalți demnitari ai securității statului, susține că soțul ei a fost ofițer acoperit. Și nu numai soțul ei. Ci și unii dintre subordonații și colaboratorii acestuia. Ca, de altfel, și o parte din “anturaj”.

Caracatița este însă devoalată nu numai din perspectiva serviciilor secrete, SRI, SIE, SPP și Serviciul “Doi și-un sfert” și chiar și Serviciul secret al Armatei, ci sub aspectul caracatiței infracționale. Dacă la un capăt al tunelului au fost securiștii, într-o formă instituționalizată sau, pur și simplu, jucând ca independenți ai “sistemului”, la celălalt capăt al tunelului, avem o veritabilă caracatiță infracțională.  Care întrunește toate caracteristicile marii corupții. Și, mai mult decât atât, vorbim despre o corupție instituționalizată. Pentru că soția lui Condrea relatează, cu subiect și predicat, cum patronul Haxi Pharma plătea spăgi nu numai către oamenii cheie din spitale, ci și în Parlament sau Guvern.

Scandalul era oricum uriaș. Acum, devine și mai mare, pentru că s-a ieșit din scenariul care viza implicarea, în uriașa escrocherie, a serviciilor și s-a intrat în scandalul prin care se fac nominalizări și se depun probe.

Dar, de la nivelul cel mai înalt al conducerii SRI, s-a spus, în mod public, că justiția, în sensul ei larg, implincadu-i nu numai pe judecători, ci și pe procurori, face parte din câmpul tactic al serviciului. În aceste condiții și dacă chiar așa stau lucrurile, cum va îndrăzni un procuror, cel care se ocupă de caz, să înfigă bățul în șerpărie și să încerce să scuture cuibul? Nu riscă să fie, la rândul său, sub o formă sau alta, eliminat?

Începând de azi-dimineață, din momentul în care soția lui Condrea a început să vorbească în mod public, este declanșat un război cum nu a mai existat vreodată. Dacă numai o mică parte dintre afirmațiile ei sunt reale, atunci vom descoperi cu stupoare, dar de data asta documentat, cum oameni importanți din servicii se află în epicentrul crimei organizate din România. Cu sau fără protecție instituțională. Asta se va vedea.

Și, în fine, avem o demonstrație, pe viu, a teribilei nocivități generată de faptul că, prin lege, serviciile secrete au dreptul să dețină societăți comerciale. Care lucrează acoperit. Și infestează întreg mediul de afaceri.

E de văzut cum vor reacționa, oficial și neoficial, serviciile. În ce măsură este președintele Klaus Iohannis pregătit să tăie în carne vie. În ce măsură serviciile sunt pregătite să-și extirpe propria cangreana. Sau cum se vor replia serviciile, cum vor încerca să ne aburească în continuare. Și cum vor scoate capul, din nou, cârtițele acestora din politică, din presă și din societatea civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.