Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Europarlamentari din 11 state vor să blocheze modificările directive europene privind detașarea...

Europarlamentari din 11 state vor să blocheze modificările directive europene privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii

DISTRIBUIȚI

Ana Birchall144117 – 11052016 -Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor Ana Birchall a anunțat, miercuri 11 mai a.c., că, în urma întâlnirilor şi a dialogului cu omologii săi din alte parlamente europene, 11 state membre UE au adoptat poziţii similare celei exprimate de Comisia pentru afaceri europene referitoare la propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, existând astfel premizele apariţiei unei minorităţi de blocaj la nivelul UE.

“Prin votul în favoarea avizului motivat negativ în cazul propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE, pe 13 aprilie, Parlamentul României a fost între primele foruri legislative ale statelor membre UE care au hotărât acordarea «cartonaşului galben» faţă de această propunere a Comisiei Europene. Este un succes că, astăzi, prin dialogul cu reprezentanţii Comisiilor pentru afaceri europene ale legislativelor din celelalte state membre, am reuşit să obţinem ca 22 dintre voturile exprimate de omologii noştri să fie în linie cu avizul motivat şi opinia critică adoptate pe 5 aprilie în Comisia pentru afaceri europene, şi confirmate pe 13 aprilie în plenul Camerei Deputaţilor. Poziţia comună la nivelul mai multor state membre referitoare la modificarea directivei privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii oferă posibilitatea conturării unei minorităţi de blocaj în acest sens la nivelul structurilor de decizie ale UE”, a susţinut preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall.

Astfel, România (2 voturi), Bulgaria (2 voturi), Ungaria (2 voturi), Slovacia (2 voturi), Cehia (2 voturi), Polonia (2 voturi), Lituania (2 voturi), Letonia (2 voturi), Estonia (2 voturi), Croația (2 voturi) și Danemarca (2 voturi) sunt ţările europene care au acordat, până în acest moment, aviz motivat privind modificarea directivei referitoare la detaşarea lucrătorilor.

Ana Birchall a amintit faptul că, referitor la propunerea de modificare a Directivei 96/71/CE, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi-a asumat adoptarea cu prioritate a unui aviz motivat şi a unei opinii critice privind modificările propuse de Comisia Europeană pe 8 martie, evidenţiind riscurile adoptării acestei propuneri pentru piaţa forței de muncă, precum şi pentru buna funcţionare a pieţei interne a UE.

“În Comisia pentru afaceri europene, am tras un semnal de alarmă că această propunere, în forma prezentată de Comisia Europeană, încalcă principiul subsidiarităţii şi riscă, în cazul în care ar fi adoptată la nivelul UE în această formă, să pună bariere serioase în calea liberei circulaţii a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene, precum şi buna funcţionare a pieţei interne a UE”, a subliniat Ana Birchall.

“Este foarte important ca Guvernul României să includă în mandatul de negociere poziția exprimată de Camera Deputaților, astfel încât în negocierile din Consiliul Uniunii Europene delegația României să susțină argumentele Camerei Deputaților și ale Senatului României. Mai mult, Guvernul României trebuie să îşi intensifice dialogul cu guvernele altor state cu atât mai mult cu cât, la preluarea mandatului, actuala Comisie Europeană a susţinut că va ţine cont de avizele motivate exprimate de parlamentele naţionale”, a precizat Ana Birchall.

“Mă aştept ca, în baza celor 22 de voturi exprimate în parlamentele din 11 state membre UE, Comisia Europeană să retragă această propunere de modificare a Directivei 71. Noi, în Parlament ne-am făcut datoria profesionist şi am atras atenţia asupra pericolelor pe care această directivă le presupune la adresa unor principii fundamentale ale UE. Mai departe îmi exprim speranţa şi aşteptarea ca Guvernul României şi Preşedinţia să ţină cont şi să includă în mandatul de negociere poziţia exprimată de Parlamentul României, la propunerea Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat”, a mai declarat Ana Birchall. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.