Acasă Externe Turcia insistă pentru liberalizarea vizelor

Turcia insistă pentru liberalizarea vizelor

DISTRIBUIȚI

Summit Umanitar Global144363 – 26052016 –  Primul Summit Umanitar Global s-a încheiat la Istanbul cu o serie de decizii privind în special finanţarea acţiunilor de ajutor umanitar şi sprijinir

ea statelor afectate de criza din Siria, anunță Radio România Actualități. Au fost, totodată, reafirmate angajamentele privind respectarea legislaţiei în domeniul drepturilor omului.

În chestiunea administrării crizei refugiaţilor însă, Turcia, prin preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, a lansat un ultimatum Uniunii Europene privind liberalizarea vizelor.

21 de tări donatoare şi 16 organizaţii de asistenţă umanitară care ţin de ONU au ajuns la un acord prin care modalităţile de finanţare a asistenţei umanitare vor fi mai flexibile, iar banii vor ajunge să alimenteze programe pe termen mai lung, ceea ce va permite agenţiilor umanitare să facă mult mai mult decât să asigure doar ajutoare de bază.

Acordul a fost iniţiat de vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Cooperare Internaţională, Kristalina Georgieva, care a explicat, că, în prezent, cheltuielile de administrare a activităţilor umanitare consumă aproape 15% din fonduri. Kristalina Georgieva a mai spus că s-a decis îmbunătăţirea asistenţei pentru statele vecine Siriei.

Kristalina Georgieva: „Am discutat despre necesitatea de a creşte asistenţa pentru ţările vecine Siriei, atât prin găzduirea de refugiaţi, cât şi pentru a ajuta aceste ţări să facă consecinţelor acestei crize, ca, de exemplu, creşterea cererii de apă, hrană, adăpost, presiunea pusă pe nivelul salariilor şi al chiriilor. Cel mai important este că am discutat despre refinanţare pentru Siria şi pentru regiune. Sunt încântată să anunţă că au fost luate noi angajamente de 1 miliard 38 milioane de dolari. Din aceşti bani, contribuţia Comisiei Europene pe care o reprezint la acest summit, este de 275 milioane de dolari„.

De asemenea, UNICEF şi mai multe organizaţii internaţionale au lansat un fond pentru colectarea a aproape 3,5 miliarde de euro pentru educaţia copiilor afectaţi de conflicte şi crize umanitare.

La nivel global, 75 milioane de copii nu merg la şcoală sau primesc o educaţie de proastă calitate.

De asemenea, secretarul de stat britanic pentru dezvoltare, Justine Greening, a criticat dur actorii locali din Siria care împiedică ajutoarele să ajungă la populaţie.

Justine Greening: „Este o încălcare a legislaţiei internaţionale să opreşti accesul asistenţei umanitare pentru civilii care au nevoie de asta, de aceea condamnăm toţi actorii locale care blochează asistenţa umanitară, fie că este vorba de Guvernul sirian, de unele grupări extremiste, de opoziţie, sau, mai recent, de organizaţia Statul Islamic„.

 În cele două zile de summit, ţara gază, Turcia, a insistat, prin vocea preşedintelui Erdoğan, că povara refugiaţilor sirieni trebuie împărţită în mod egal.

Mai mult, la finalul summitului, preşedintele Erdoğan a ameninţat că Parlamentul turc va bloca acordul cu Uniunea Europeană privind migranţii, dacă vizele pentru turci nu vor fi ridicate până în luna iunie.

Declaraţiile sale au venit după ce cancelarul Angela Merkel, prezentă la summit, a spus că liberalizarea vizelor pentru turci, luna viitoare, este improbabilă. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.