Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: ”Paul” de Valea Jiului

București: ”Paul” de Valea Jiului

DISTRIBUIȚI

Miron Cozma144665 – 13062016  –  Fostul lider al minerilor de pe Valea Jiului Miron Cozma a fost informator al Securității, timp de șase ani, scrie Adevărul, care a analizat dosarul lui Cozma, păstrat în arhivele CNSAS.

Sub numele de ”Paul”, Miron Cozma a colaborat cu Securitatea, din 7 septembrie 1977 și până în 20 decembrie 1983. La recrutarea sa a contribuit și activitatea sa la discoteca orașului Lupeni, fiind înconjurat de mulți oameni. ”Inteligent, înzestrat cu o gândire logică, limbaj cursiv, candidatul dovedeşte calităţi pentru munca informativă. Deşi nou angajat al întreprinderii, într-un timp relativ scurt a reuşit să-şi formeze un cerc larg de relaţii în rândul tinerilor. În acest sens a fost avantajat de faptul că se ocupă – din pasiune – de discoteca oraşului Lupeni. În această calitate, organizează periodic audiţii muzicale la care participă, de regulă, un mare număr de tineri, în majoritate, angajaţi la întreprindere cu candidatul”, se precizează în dosarul lui Cozma, citat de Adevărul.

 În toată această perioadă, el a furnizat ”un număr însemnat de materiale informatice”, în care raporta diverse evenimente pe care le observa la muncă. Colaborarea dintre Securitate și sursa „Paul” s-a încheiat în 20 decembrie 1983, întrucât în luna octombrie el devenise membru de partid, mai precizează Adevărul.

Ca urmare a Mineriadei din septembrie 1991, în 15 februarie 1991, Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare. El a fost eliberat în decembrie 2007 și a primit o interdicție de șeere în București și Petroșani. În 2004, Ion Iliescu i-a semnat ordinul de grațiere, cu câteva zile înainte de încheierea mandatului de președinte, însă reacțiile dure din partea societății l-au determinat pe fostul șef de stat să revoce ordinul. –  PROMPT MEDIA

foto:romanialibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.