Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Analiză de etapă la MAI

București: Analiză de etapă la MAI

DISTRIBUIȚI

MAI145194 – 13072016 –  În prima jumătate a anului infracţionalitatea îşi menţine trendul descrescător, în condiţiile reducerii semnificative a numărului de angajaţi. Creșterea gradului de siguranță al cetățeanului, buna organizare a alegerilor parlamentare și gestionarea eficientă a situațiilor cu impact în zona ordinii publice sunt prioritățile MAI pentru cea de-a doua jumătate a anului.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus astăzi o şedinţă de evaluare privind rezultatele obţinute de structurile MAI în domeniul asigurării ordinii şi siguranţei publice, principala concluzie fiind aceea că obiectivul de creştere a siguranţei cetăţeanului şi întărirea sentimentului de siguranţă publică pentru prima jumătate a anului 2016 a fost îndeplinit.

În cadrul evaluării de etapă au fost analizate acţiunile desfăşurate pentru îmbunătăţirea parametrilor asociaţi serviciului public concentrat pe siguranţa cetăţenilor şi nevoile comunităţii, care au constituit, de altfel, prioritățile strategice ale MAI asumate prin Programul de Guvernare, Strategia Națională de Apărare, Strategia Națională de Ordine Publică și celelalte strategii sectoriale.

În șase luni ale anului 2016, infracţionalitatea și-a menţinut trendul descrescător, în această perioadă fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii șapte ani. La nivel naţional au fost sesizate cu 5,2% mai puține infracțiuni față de anul 2015, fiind înregistrate scăderi semnificative, de peste 10%, în cazul faptelor penale îndreptate împotriva patrimoniului (în special furturile) şi de 9,3% în cazul infracţiunilor stradale. Aceste rezultate s-au înregistrat în condiţiile în care MAI se confruntă în acest an cu un deficit important de personal care în prezent este de aproximativ 18.000 de posturi. Cel mai mare deficit de personal, de peste 12%, se înregistrează la Poliţia Română.

În planul asigurării ordinii publice, MAI a acţionat zilnic, în medie, cu peste 5.000 de patrule, dintre care peste 1.100 sunt patrule mixte, alcătuite din polițişti și jandarmi.

În prima jumătate a anului 2016, s-au realizat 347.009 intervenţii la solicitări prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență ”112” care au vizat domeniul ordinii publice, în 82,4% dintre intervenții structurile Poliției Române intervenind în mai puțin de 10 minute de la sesizare, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a vitezei de reacție la sesizările cetățenilor.

Au fost efectuate 843 razii și 46.189 acţiuni cu efective mărite, dar şi peste 127.300 de patrulări în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Pentru această perioadă se observă o diminuare a criminalității din mediul rural, această tendință urmând a fi consolidată odată cu începerea activității a celor peste 1.500 de agenți de poliție recent încadrați special pentru posturile de poliție din mediul rural.

Pentru creșterea nivelului de siguranță rutieră s-au derulat 32.010 acțiuni, care au vizat, în principal, siguranța circulației pe drumurile publice, legalitatea transporturilor de persoane și mărfuri, precum și legalitatea transportului rutier în regim TAXI.

În paralel cu acţiunile desfăşurate pentru asigurarea unui climat ridicat de ordine publică, structurile specializate ale MAI au desfăşurat acţiuni operative sub coordonarea DIICOT, fiind înregistrate peste 15.000 de ordonanţe de delegare emise de procurori în dosarele instrumentate de această unitate de Parchet, fiind obţinute rezultate semnificative, printre care cea mai importantă captură de cocaină din România şi una dintre cele mai mari din Europa. Pe lângă misiunile cotidiene, MAI a avut de gestionat în această primă jumătate a anului evenimente importante în domeniul ordinii publice, cum au fost procesul electoral aferent alegerilor locale, evenimentele publice cu participarea unui număr semnificativ de persoane (concerte, manifestări publice și religioase) sau situaţiile de urgenţă cauzate de fenomene meteorologice periculoase, ninsorile de la începutul anului şi inundaţiile din ultima perioadă de timp.

Referitor la situaţiile de urgenţă, în primele șase luni ale anului, MAI a avut de gestionat aproape 2.000 de avertizări şi atenţionări de fenomene meteorologice periculoase, pentru aceasta mobilizând forţe şi resurse logistice suplimentare, ridicând capacitatea operaţională a unităţilor de intervenţie sau detaşând în zonele afectate echipe operative şi tehnică de intervenţie din alte judeţe.

Pentru gestionarea efectelor inundațiilor s-au desfășurat 3.765 de intervenții în 374 de localități din 39 de județe, acționându-se în medie cu 4.850 de angajaţi MAI și 2.123 de mijloace de intervenţie zilnic, pentru evacuarea a 928 de persoane din 2.148 de locuințe și salvarea a 113 persoane și 1.258 de animale.

În această perioadă numărul intervențiilor la situații de urgență a crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului 2015. Analiza asupra gestionării acestor fenomene meteorologice periculoase a evidențiat buna coordonare dintre MAI, Instituțiile Prefectului, autoritățile publice locale și celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

 Pentru a doua jumătate a anului 2016, ministrul Petre Tobă a dispus ca principalele obiective ale structurilor MAI să fie concentrate pe creșterea gradului de siguranță al cetățeanului, buna organizare a alegerilor parlamentare și gestionarea eficientă a situațiilor cu impact în zona ordinii publice, prin prezența activă în zonele și mediile cu risc victimal, apropierea de comunitate și pregătirea antiinfracțională a cetățenilor.

Din dispoziția ministrului, Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române vor face analize comune referitoare la situația infracțională, cauzele acesteia și identificarea soluțiilor de acțiune pentru menținerea sub control a infracționalității.

Acestea au fost principalele concluzii ale analizei de etapă privind asigurarea ordinii publice în primele 6 luni ale anului 2016, evaluare la care au participat secretarii de stat ai MAI, şefii Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai celorlalte structuri din aparatul central al MAI. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.