Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Cum păcălesc multinaționalele, de ani buni, statul român

București: Cum păcălesc multinaționalele, de ani buni, statul român

DISTRIBUIȚI

 Ionuţ Mişa145234 – 15072016 – Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Na­ţionale de Admi­nistrare Fiscală, spune că Fiscul a identificat un miliard de euro scos din ţară de companiile multinaţionale prin preţuri de transfer.

Mișa a explicat, într-un interviu pentru ZF, că banii sunt scoși din România prin plăţi suprevaluate de bunuri şi servicii, apoi prin plăţi şi bonusuri pentru management dar şi prin plăţi de milioane de euro pentru firme de avocatură sau chiar de consultanţă fiscală, care teoretic ar trebui doar să găsească acele căi legale de micşorare a bazei de impunere.

”Până acum transfer pricing-ul era un teren virgin. Nu poţi să ai 4 – 5 ani exact o rată de profit de 1,9% -2%, de ce nu ţii atunci banii la bancă?  (…) Am făcut 14 controale pe dosare preţuri de transfer în primele şase luni. Am adus 44 milioane de lei la buget de la o companie de retail”, a spus la ZF Live Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Na­ţionale de Admi­nistrare Fiscală (ANAF).

”Am avut un caz al unei companii din top 10 cifră de afaceri din România care scotea banii prin salarii nejus­tificate. După ce le-am arătat raportul, au plătit la buget a doua zi 27  milioane de lei cu tot cu penalităţi de întârziere şi accesorii. E o practică foar­te des întâlnită”, a adăugat Mişa.

El spune că până în 2013 ANAF-ul nu a urmărit aproape deloc această zonă: ”A fost un teren destul de virgin până acum zona de transfer pricing. Au fost foarte multe companii care au realizat export de profit foarte mare pe care îl identificam pe baza noilor criterii de risc si pe baza noilor tehnici îmbunătăţite de analiză de risc”.

Direcţia Mari Contribuabili acoperă activitatea a circa 1.500 de mari companii din toată ţara, care au pondere de circa 50% în totalul veniturilor totale la bugetul consolidat al statului, care s-au ridicat în total anul trecut la circa 233 de miliarde de lei (52 mld. euro). Direcţia are în vedere companiile cu pierderi şi cu rate reduse de profit. –  PROMPT MEDIA

foto:ziuaconstanta.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.