Acasă Politic București: Gheorghe Roman, fost vicepreședinte al CJ Ilfov – trei ani cu...

București: Gheorghe Roman, fost vicepreședinte al CJ Ilfov – trei ani cu suspendare

DISTRIBUIȚI

145226 – 15072016 –  Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat definitiv, la 14 iulie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. În acelaşi dosar, fostul primar al comunei Snagov, Apostol Muşat, a primit 4 ani de închisoare cu executare.

Pedepsele aplicate celor doi de instanţa supremă sunt mai mici decât cele date de Curtea de Apel Bucureşti în martie 2014, când Adrian Mladin luase 7 ani, iar Apostol Muşat 5 ani.

Alte condamnări definitive în dosar: R.C. (notar public) – doi ani închisoare cu suspendare, Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) – 5 ani cu executare, Marinică Bozdoro (administrator al unor societăţi comerciale) – 3 ani cu executare, Suliman Vildan (administrator al unor societăţi comerciale) – 3 ani cu suspendare, Ion Scăeţeanu – 3 ani cu suspendare, Gheorghe Roman (fost vicepreşedinte CJ Ilfov) – 3 ani cu suspendare, Eugenia Cuţaru (notar) – 2 ani cu suspendare.

De asemenea, instanţa a mai dispus ca Adrian Mladin să îi restituie lui Puiu Florian suma de 50.000 de euro.

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, şi fostul primar al comunei Snagov Apostol Muşat au fost trimişi în judecată pe 14 februarie 2012 de procurorii DNA, primul fiind acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, iar Apostol Muşat de trafic de influenţă, în formă continuată, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, instigare la infracţiunea de spălare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Roman, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov; finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, Ion Scaeţeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov, R.C., notar public, Eugenia Cuţaru, notar public, Valentin Octavian Lungu, administrator de societăţi comerciale, Marinică Bozdoro, administrator de societăţi comerciale, Florin Văcaru, administrator de societăţi comerciale și Vildan Suliman, administrator de societăţi comerciale.

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie – noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Muşat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman şi Ion Scaeţeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană (denunţător în dosar), au acţionat în vederea întocmirii unui plan parcelar, avizării acestuia şi emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunţătorul le achiziţionase anterior.

Terenurile, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, judeţul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar şi, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denunţătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar şi eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi alipite/ unite într-un singur lot în evidenţele funciare şi apoi vândute unei societăţi comerciale au susținut procurorii.

Astfel, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denunţătorului suma de 500.000 euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 euro, pentru a dispune întocmirea de către Comisia Locală de Fond Funciar a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, primarul Adrian Mladin s-a angajat să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar şi să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit şi Apostol Muşat care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra primarului Adrian Mladin şi asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb, i-a pretins denunţătorului, direct şi prin intermediar, suma de 1.100.000 euro.

”Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, primarul Muşat Apostol l-a determinat pe învinuitul Scaeţeanu Ion să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu Ion l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunţătorului. În cele din urmă însă Scaeţeanu Ion a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2.500.000 euro”, arată DNA. De asemenea, în perioada iulie – septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit şi ajutat pe Scaeţeanu în toate demersurile acestuia făcute în vederea obţinerii sumei de 2.500.000 euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

La rândul său, prin intermediul primarului comunei Snagov, inculpatul Gheorghe Roman, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunţătorului şi a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri, arată DNA. În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Recent, Adrian Mladin a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.

Mladin i-a denunţat în alte dosare pe fostul ministru Cristian David şi pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiţă Neagu.

Mladin, în prezent suspendat din funcție de prefectul de Ilfov, urmează să fie demis în urma acestei condamnări definitive. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.