Acasă Economie București: Societățile din industria armamentului, scutite de datorii

București: Societățile din industria armamentului, scutite de datorii

DISTRIBUIȚI

 – 145428 – 27072016 – Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanţă prin care propune diminuarea arieratelor cumulate la 15 societăţi din industria armamentului. Obligaţiile fiscale cumulate până la 30 iunie de către societăţile filiale ale Romarm depăşesc 98 milioane de lei. În sprijinul aprobării actului normativ, ministerul a invocat contextul regional geopolitic, care impune păstrarea şi întărirea capacităţii de apărare a ţării.

În cazul în care, la sfârşitul anului 2020, acestea înregistrează alte obligaţii neachitate, societăţilor li se repun în sarcină obligaţiile anulate, precum şi cele care au fost acumulate până la finele anului fiscal 2020.

Potrivit anexei proiectului, obligaţiile fiscale neachitate aparţin societăţilor Fabrica de Arme Cugir S.A., UM Plopeni S.A., Automecania Moreni S.A., Metrom S.A., UM Bucureşti S.A, FP Făgăraş S.A., UM Sadu S.A, Pirochim Victoria S.A, Tohan S.A., Carfil S.A., UM Cugir S.A, UM Mija S.A., Dragomireşti S.A., Electromecanica Ploieşti S.A. şi Arsenal Reşiţa S.A.

În sprijinul aprobării proiectului, ministerul a invocat contextul regional geopolitic, care impune păstrarea şi întărirea capacităţii de apărare a ţării prin îndeplinirea obiectivelor strategice de securitate naţională, stabilite prin Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019.

sedinta-guvernModificarea propusă creează cadrul pentru ca, în cazul operatorilor economici care au beneficiat de prevederile art. 2-7 din OUG nr. 25/2014 şi care au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, datoriile anulate să nu fie repuse în sarcina acestora la sfârşitul celui de al treilea an fiscal de la data anulării obligaţiilor. În cazul operatorilor economici care la sfârşitul anului fiscal 2020 de la data anulării obligaţiilor înregistrează alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, acestora li se repun în sarcină obligaţiile şi accesoriile de aceeaşi natură, care au fost anulate, precum şi cele care au fost acumulate până la finele anului fiscal 2020”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Obligaţiile fiscale totale care ar urma să fie repuse în sarcină sunt în cuantum de 415.798.000 lei, din care 317.610.000 lei obligaţii fiscale anulate în 2014 conform OUG nr. 25/2014 (sumele fiind cuprinse în certificatele de atestare fiscală emise de organul fiscal competent), iar 98.188.000 lei – obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate.

Ministerul Econmiei arată că ”sectorul industriei naţionale de apărare reprezintă un domeniu economic strategic menit să susţină efortul de apărare al ţării prin furnizarea de produse şi servicii pentru FSNA astfel încât România să-şi onoreze obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO şi UE”.

Potrivit notei de fundamentare, în temeiul dispoziţiilor art. 346 din TFUE ”,orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie sau material de război, cu condiţia ca respectivele măsuri să nu distorsioneze concurenţa pe piaţa internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri militare”.

Prin Strategia Industriei Naţionale de Securitate, avizată de CSAT şi aprobată prin HG nr. 1157/2013 s-a prevăzut menţinerea de către statul român a unor capacităţi adecvate de producţie militară care să permită un grad ridicat de autonomie privind înzestrarea FSNA.

Pentru aceste capacităţi s-a reglementat anularea unor obligaţii fiscale datorate şi neachitate de unii operatori economici din industria de apărare, (denumiţi în continuare operatori economici) reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi obligaţiile fiscale accesorii, cu excepţia obligaţiilor fiscale cu reţinere la sursă şi accesoriilor aferente acestora, a celor datorate bugetelor autorităţilor publice locale, precum şi a celor datorate Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului prin intrarea în vigoare la 13.05.2014 a OUG nr.25/2014 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare şi reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare, aprobată prin Legea nr. 45/2015, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare OUG 25/2014. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.