Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Sute de tone de deșeuri ilegale au fost descoperite la graniță

București: Sute de tone de deșeuri ilegale au fost descoperite la graniță

DISTRIBUIȚI

 gunoi145262 – 18072016 – Autoritățile române au oprit la graniță 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai multe firme din România, a anunțat luni, Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului.

A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deșeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în țară, sub codul de deșeu verde, deșeu valorificabil, dar de fapt printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Națională de Mediu și autoritățile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate și s-a văzut că, de fapt, în acei peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii”, a spus Palmer, la Digi FM.

 Aceasta a spus că deșeurile urmau să ajungă la firme din România, în special din sud-estul țării, dar nu a nominalizat niciuna.

Cam 40% dintre ele (deșeuri – n.r.) mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda în control, s-a dovedit că există ilegalități și că era deja un „pattern” de a se proceda așa și am solicitat o anchetă penală„, a ai afirmat ministrul Mediului.

Palmer a admis că este vorba de o afacere ilegală cu ramificații în Europa.

 „Legislația românească permite importul de deșeu, dar strict de deșeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate prin legislația românească sau prin cea europeană importa un deșeu care să fie eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi. Or aici, sub pretextul că este un deșeu valorificabil, de fapt se importau deșeuri care să ajungă la groapa de gunoi„, a adaugat ea.

Totodată, ministrul Mediului a mai spus că în aceste transporturi se aflau inclusiv deșeuri periculoase: ”În unele cazuri erau și deșeuri periculoase. Nu erau deșeuri curate, ci un amestec de deșeuri valorificabile, dar și alte tipuri de deșeuri. Colegii spuneau că, atunci când s-au deschis acele camioane, era un miros înțepător absolut irespirabil„, a susținut Cristiana Pasca Palmer.

PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.