Acasă Economie Federația Rusă: România și Ucraina, recolte mari de grâu

Federația Rusă: România și Ucraina, recolte mari de grâu

DISTRIBUIȚI

 – 145423 – 27072016 – Potrivit Institutului rus de studii agricole Ikar, prețul grâului exportat de Rusia și-a reluat declinul săptămâna trecută, datorită recoltelor mari din regiunea Mării Negre, anunțate de România și Ucraina, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Și în România prețurile scad accelerat, arată datele Ministerului Agriculturii.

Prețul grâului ce urmează să fie încărcat în porturile Mării Negre a scăzut vinerea trecută cu 1,8% față de săptămâna precedentă, la 162 de dolari pe tonă, a anunțat Dmitry Rylko, director general al Ikar. Prețurile nu s-au modificat în săptămâna care s-a încheiat în 15 iulie, după ce, în precedentele patru săptămâni, au înregistrat scăderi. ”Prețurile sunt în coborâre în urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina și România”, a explicat Rylko. Rusia și România ar urma să înregistreze recolte record, în timp ce Ucraina este așteptată să anunțe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).

Dmitry RylkoUcraina, România și Rusia au toate o producție colosală de grâu, pe care trebuie să o vindem. În mod regulat, Rusia apare câștigătoare a licitațiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece prețul lor este mai scăzut”, a declarat Rylko.

Potrivit USDA, producția de grâu a României va atinge 8,2 milioane de tone în acest sezon, un maxim record pentru fermierii autohtoni.

În statisticile centralizate de Ministerul Agriculturii, prețurile de tranzacționare a grâului sunt cuprinse între 550 lei/tonă și 600 lei/tonă în data de 20 iulie, în ușoară scădere față de săptămâna anterioară. În portul Constanța, tona de grâu era cotată la 169,82 dolari (circa 700 de lei), în scădere accelerată de la 191,93 dolari în urmă cu doar trei săptămâni.

Din cele aproximativ 8 milioane de tone recoltate în acest an de fermierii români, mai mult de 4 milioane pot fi exportate, dar prețurile sunt pe un trend descendent în condițiile în care recolta la nivel mondial este estimată a fi doar ușor mai mică decât recordul absolut atins în 2015. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.