Acasă Externe Londra: Ultima etapă a Programului ”Dialog cu Diaspora pe teme consulare” –...

Londra: Ultima etapă a Programului ”Dialog cu Diaspora pe teme consulare” – 2016

DISTRIBUIȚI

 Dialog cu Diaspora pe teme consulare145016 – 04072016  –  Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, a organizat în perioada 30 iunie – 3 iulie, la Londra, ultima etapă din acest an a programului ”Dialog cu Diaspora pe teme consulare”, dedicat informării cetăţenilor români din Marea Britanie cu privire la proiectele de modernizare a serviciilor consulare. A avut loc, totodată, o reuniune regională de lucru cu reprezentanţii secțiilor consulare ale Ambasadelor României de la Londra, Helsinki, Oslo și Stockholm.

La sediul Ambasadei României de la Londra a fost organizată o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii române din Marea Britanie, în cadrul căreia a fost prezentată strategia de modernizare și eficentizare a activității consulare prestate la nivelul rețelei consulare a României.

Astfel, reprezentanții asociațiilor românești prezenţi la întâlnire au fost informţaţi asupra facilităţilor pe care le oferă Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC), în ceea ce priveşte posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obținerea de informații specifice de natură consulară, realizarea programării on-line pentru depunerea cererii de servicii consulare, urmărirea stadiului solicitării.

De asemenea, a fost prezentat Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate care cuprinde un Call-center, Mail-center și un portal informatic prin intermediul cărora cetățenii români pot obține toate informațiile consulare şi pot beneficia de asistenţă consulară pentru situaţii deosebite, în regim permanent.

Totodată, reprezentanții asociațiilor românești au adresat întrebări conducerii Departamentului Consular și și-au arătat interesul de a promova noile instrumente de sprijin consular la nivelul întregii comunități locale.

În condiţiile creşterii numărului de cetăţeni români aflaţi în străinătate, cererile de asistenţă consulară au crescut exponenţial. În acest sens, modernizarea serviciilor consulare a venit ca o etapă firească, astfel încât cetăţenii români aflaţi în străinătate să aibă acces într-un timp scurt  la servicii consulare adaptate la cerinţele şi standardele europene în domeniu.

Răspunzând unor întrebări formulate de reprezentanții mediului asociativ cu privire la consecințele referendumului din Marea Britanie din data de 23 iunie a.c. asupra cetățenilor români, din punct de vedere consular, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au subliniat că rezultatele referendumului nu produc efecte juridice în sensul schimbării procedurilor de acordare a asistenţei şi protecţiei consulare.

În cadrul reuniunii consulare regionale cu reprezentanții Ambasadelor României la Londra, Helsinki, Oslo, Stockholm, au fost discutate probleme specifice din practica de natură consulară și problematici legate de procedurile consulare, aspecte legate de funcționarea SIMISC, cooperarea interinstituțională, cadrul juridic din țările de reședință.

Organizarea unor reuniuni cu reprezentanții consulari a reprezentat un demers constant pentru fiecare etapă a Programului „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” şi a avut ca obiectiv uniformizarea practicilor la nivelul reţelei consulare române.

În cadrul reuniunilor de la Londra au fost prezenţi şi reprezentanţii instituţiilor partenere în implementarea componentelor sistemului E-Cons: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Plaforma E-Cons integrează mai multe sisteme informatice specifice domeniului consular, iar prin operaționalizarea celor mai complexe componente, SIMISC, activitatea consulară se aliniază standardelor tehnologice ale secolului XXI. Astfel, cetățenii români plecați în străinătate vor avea acces la numeroase servicii consulare on-line, indiferent de spațiul geografic unde se află. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.