Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție mare la facturi!

București: Atenție mare la facturi!

DISTRIBUIȚI

 facturi-fictive145889 – 25082016 –  Antifrauda Fiscală a identificat și a construit harta relațională a tuturor firmelor implicate în fenomenul facturilor false și atrage atenția persoanelor implicate în gestionarea contabilității să acorde o atenție deosebită modului de completare și de emitere a facturilor, încadrării în plafonul pentru plățile în numerar, precum și înregistrării în evidențele contabile a facturilor false pentru că aceasta reprezintă o practică frauduloasă care conduce inclusiv la sesizarea organelor de urmărire penală.

În cadrul operațiunii Apollo, care vizează atât firmele care emit facturi false, cât și pe cele care utilizează aceste facturi, în urma verificării documentelor transmise de contribuabilii aflați în primul eșantion analizat, au fost identificate o serie de aspecte care confirmă analizele de risc.

Nu toate societățile au pus la dispoziție toate documentele solicitate (exemplu: nu au transmis toți furnizorii, unele au transmis doar note de recepție, unele au transmis facturi numai pentru o anumită perioadă etc.); Majoritatea facturilor sunt emise pentru produse a căror valoare (inclusiv TVA) este mai mică  de 5.000 lei și sunt achitate în numerar (între 4.800 – 5.000 lei); Nu se respectă cronologia/ordinea eliberării facturilor; Facturile/chitanțele nu au completate în totalitate informațiile obligatorii;  Același mod de completare a facturilor și același scris pe facturi care sunt emise de furnizori diferiți; Sunt situații în care unele societăți înregistrează facturi cu sume semnificative pentru care nu au fost prezentată dovada plății și pentru care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA. Exemple: N.S.F.S.P. SRL figurează cu o factură în valoare de 442.432 lei e misă în data de 05.09.2012 și înregistrată în 31.12.2012, aceasta figurând în soldul aferent furnizorului. M.C. 2013 SRL figurează cu 5 facturi înregistrate, emise de D.C. SRL  în valoare totală de 797.141,04 lei, cu mențiunea că  facturile se vor plăti prin OP, dar în adresa de însoțire a facturilor este specificat faptul că facturile nu au fost achitate. Pentru aceste facturi, TVA aferentă a fost dedusă; S-a constatat modificarea datei chitanțelor emise, suspiciunea rezonabilă fiind că s-a urmărit încadrarea în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei conform reglementărilor referitoare la tranzactiile în numerar; Neconcordanță între obiectul de activitate al societății care a emis factura și  produsele ce sunt cuprinse în facturi. Există societăți care figurează că au livrat o paletă extrem de largă de produse și servicii, de la birotică, șuruburi, echipamente de protecție, cereale, până la servicii de marketing sau management.

Cei de la Antifraudă atrag atenția persoanelor implicate în gestionarea contabilității că se acordă o atenție deosebită aspectelor menționate mai sus, alături de alți indicatori urmăriți, și că înregistrarea în evidențele contabile a facturilor false este o practică frauduloasă care conduce automat la dispunerea măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală.

Operațiunea Apollo este în desfășurare pe termen nelimitat și că, în perioada de documentare, utilizând informațiile fiscale disponibile în bazele de date proprii și aplicațiile informatice de analiză, DGAF a identificat și a construit harta relațională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenți și beneficiari care au înregistrat în evidențe aceste documente. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.