Acasă Social București: Foști securiști trimiși în judecată

București: Foști securiști trimiși în judecată

DISTRIBUIȚI

 – 145494 – 01082016 – Procurorii militari din Parchetul General au dispus trimiterea în judecată a mai multor foști lucrători de la fostul Departament al Securității Statului de dinainte 1989 pentru infracțiuni contra umanității și complicitate la astfel de infracțiuni în cazul disidentului Emil Gheorghe Ursu.

justitieCei care vor fi judecați de Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, ambii fost ofițeri la Direcția a VI-a Cercetări Penale de la Securitate pentru infracțiuni contra umanității dar și George Homoștean – fost ministru de Interne înainte de 1989 și Tudor Postelnicu – chiar fostul șef al Securității pentru complicitate la astfel de infracțiuni.

Toate faptele celor trimiși în judecată sunt în dosarul disidentului Emil Gheorghe Ursu.

Asfel, potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 și decedând la data de 17 noiembrie 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava.

Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și pentru a putea face ”dovada” că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au ”inventat” infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, așa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanții Departamentului Securității Statului erau interesați de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio ”Europa Liberă”, relațiile și discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului și despre conducătorii partidului şi statului comunist”, susțin procurorii militari de la Secția Parchetelor Militare din Parchetul General.

Anchetatorii arată că Pârvulescu şi Hodiş, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă.

De asemenea, George Homoştean, în calitate de ministru de interne, și Tudor Postelnicu, în calitate de şef al Departamentului Securităţii Statului, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de maior (rez.) Pârvulescu şi col. (rez.) Hodiş împotriva lui Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist.

”De asemenea, la solicitarea comunităţii internaţionale şi a unor oameni politici din SUA de a primi informații referitoare la situația disidentului român, aceştia au ascuns caracterul represiv al acţiunilor îndreptate împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, inculpaţii Homoştean George şi Tudor Postelnicu înlesnind astfel săvârşirea faptelor comise de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile. Totodată, în exercitarea abuzivă a funcţiilor deţinute, cei doi foşti demnitari au întreprins demersuri dolosive în scopul ascunderii cauzelor reale ale cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil şi, ulterior, ale cauzelor decesului acestuia”, mai susțin procurorii militari. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.