Acasă Social București: Guvernul tratează ”extrem de superficial” criza de pe piața RCA

București: Guvernul tratează ”extrem de superficial” criza de pe piața RCA

DISTRIBUIȚI

– 145615 – 05082016Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnalează faptul că ”reprezentanții Guvernului României tratează extrem de superficial criza de pe piața RCA și creșterea dramatică a tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri, apărând interesele asigurătorilor pe cheltuiala transportatorilor rutieri”.

Situația este cu atât mai gravă în condițiile în care actualul Guvern dorește adoptarea unui plan de dezvoltare al României, dar tot ce face în prezent este ”să îngroape” industria transporturilor rutiere, al cărui aport în produsul intern brut este de peste 3% anual. Un Guvern care nu poate să analizeze și să găsească soluții timp de peste 6 luni pentru o piață în care există un dezechilibru major între cerere și ofertă, curca_polita prețuri la tarifele RCA care s-au majorat artificial la peste 22.000 lei pentru o anumită categorie de consumatori numai în ultimele 12 luni, cu siguranță nu va reuși nici să elaboreze o strategie de atingere a unei creșteri economice sustenabile pentru următorii ani.

În urma întâlnirii de miercuri, 3 august 2016, cu patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM, reprezentanții Guvernului au precizat că vor face o analiză precisă pe datele furnizate de ASF și Consiliul Concurenței, fără însă să precizeze o dată în care se vor lua măsuri, deși situația extrem de gravă impune soluții urgente pentru blocarea tarifelor RCA.

Datele transmise de ASF tot pe 3 august 2016, printr-un comunicat de presă, sunt extrem de clare: piața de asigurări RCA a crescut cu 32% în primul trimestru din 2016 și a atins pentru prima dată echilibrul financiar, respectiv primele brute au acoperit 100% daunele și cheltuielile. Cu toate acestea, la începutul lunii iulie 2016, primele RCA la camioane, clasa B0, s-au dublat ajungând peste 22.000 lei pe an. În fiecare zi, sute și mii de camioane sunt oprite în garaj din cauza lipsei polițelor RCA, a căror reînnoire a devenit imposibilă din cauza prețurilor exorbitante.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită de urgență Guvernului să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.