Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Klaus Iohannis: “Interesele Romaniei ne obliga sa actionam”

București: Klaus Iohannis: “Interesele Romaniei ne obliga sa actionam”

DISTRIBUIȚI

 reuniunea_anuala_a_diplomatiei_romane_2146002 – 31082016 –  Faptul ca Romania este astazi o tara sigura si predictibila intr-o regiune nesigura si imprevizibila este o realitate tot mai evidenta, a transmis Klaus Iohannis sefilor misiunilor diplomatice ale Romaniei, primiti miercuri de seful statului. “Ne revedem dupa un an complicat in relatiile internationale. care a dus la o schimbare fara precedent a relatiilor din Europa si pretutindeni”, a spus presedintele, citat de TVR.

Klaus Iohannis a declarat ca situatia din centura de securitate din estul Romaniei continua sa afecteze securitatea europeana. Presedintele a dat exemplul situatiei din Transnistria “unde se intensifica fara justificare exercitiile militare din partea rusa” tocmai cand se apropie alegerile prezidentiale din Republica Moldova. De asemenea “din sud continua sa vina amenintari”, a adaugat Klaus Iohannis care a mentionat fenomenul migrationist, “o problema complexa, nerezolvata de UE”, fenomenul terorist care “creste in amplitudine si frecventa” si situatia din Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte “in interiorul UE continua cautarea de solutii pentru efectele inca persistente ale crizei economice”, discursul xenofob din Uniune este “o realitate care nu poate fi ignorata”, iar “Brexitul genereaza un moment critic pentru Europa, cu efecte multiple”.

“Toate aceste riscuri, amenintari si provocari trebuie sa primeasca un raspuns si eficient”, a declarat seful statului, adaugand ca “Romania trebuie sa contribuie efectiv si activ”, “interesele Romaniei ne obliga sa actionam”.

Klaus Iohannis a apreciat ca stabilitatea si cresterea economica a Romaniei, dependenta energetica redusa si predictibilitatea noastra democratica sunt atuuri foarte importante, mai ales in aceasta regiune”. “Ele trebuie folosite pentru ca Romania sa fie mai puternica si mai eficienta”, le-a transmis presedintele ambasadorilor romani.

Pe de alta parte presedintele a spus ca, in ceea ce priveste Rusia, ”dorim o relatie bazata pe predictibilitate si pragmatism, cu respectarea drepturilor legitime ale Romaniei”. ”Suntem deschisi pentru mentinerea canalelor de dialog, dorim contacte acolo unde este posibil”, a declarat presedintele precizand ca se refera inclusiv la domeniul cultural si la relatiile economice care nu se afla sub regimul sanctiunilor”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.