Acasă Social București: Medicii ar putea rămâne fără mărirea de 25% acordată anul trecut...

București: Medicii ar putea rămâne fără mărirea de 25% acordată anul trecut la salariu

DISTRIBUIȚI

– 145625 – 08082016 – O problemă de improvizație legislativă poate fi premisa unei lovituri de teatru pentru salarizarea medicilor din sistemul public de sănătate. Medicii ar putea rămâne fără mărirea de 25% acordată anul trecut la salariu dacă modul de plată – prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate – se dovedește discriminatoriu. 

frauda - mediciAsta se va întâmpla în cazul în care Consiliul Concurenței va decide că modul de acordare a acestor majorări încalcă legislația și discriminează în funcție de forma de proprietate a furnizorilor de servicii: majorările salariale ajung la CNAS – adică într-un loc unde legea prevede echitate în decontarea serviciilor medicale de la stat și privat – dar pleacă majorate doar către medicii din sistemul public.

Pentru creșterea salariilor medicilor din octombrie 2015, Guvernul și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au creat anul trecut un mecanism inedit de creștere a veniturilor din sănătate. Mecanismul se bazează pe creșterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate, iar asta – spun contestatarii – înseamnă discriminarea furnizorilor privați.

Consiliul Concurenței a confirmat pentru cursdeguvernare.ro că efectuează o investigație privind acest subiect: ”Consiliul Concurenței suspectează faptul că prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unităților sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 și menținute prin HG nr. 161/2016) se creează premisele unei diferențieri între furnizorii privați și furnizorii publici, privind  repartizarea fondurilor destinate decontării serviciilor medicale de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Astfel, Autoritatea de concurență a declanșat o investigație având ca obiect posibila încălcare, de către Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Fințelor Publice a reglementărilor din domeniul concurentei”. Consiliul Concurenței atrage atenția că “declanșarea unei proceduri de investigație nu reprezintă o antepronunțare cu privire la constatarea unei încălcări a Legii concurenței”.

Mecanismul inventat pentru mărirea cu 25% a salariilor medicilor

Anul trecut, pentru a calma mișcarea protestatară apărută în rândul medicilor, Guvernul Victor Ponta a decis majorarea cu 25% a salariilor personalului medical din sistemul de stat – din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară etc. Impactul anual al Ordonanței 35 este de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Banii sunt dați printr-un mecanism inventat de Guvern și Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS): sumele necesare sunt livrate de la bugetul de stat, via Ministrul Sănătății, către CNAS.

Casa distribuie banii către unitățile publice din sănătate, pe baza contractului încheiat între casele județene și furnizorii pubici de servicii medicale. – mai mult pe cursdeguvernare.ro – –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.