Acasă Cultura/Media Germania: Orchestra de tineret România – Moldova participă la Festivalul Young Euro...

Germania: Orchestra de tineret România – Moldova participă la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin 

DISTRIBUIȚI

Orchestra Română de Tineret 145874 – 25082016 –  Sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, Orchestra de Tineret România Moldova concertează anul acesta la prestigiosul festival Young Euro Classic din Berlin, în data de 26 august, în sala mare a Konzerthaus Berlin. În forma sa actuală mixtă, orchestra concertează pentru întâia oară la festivalul berlinez, interpretând compoziții de Enescu, Prokofiev si Ceaikovski. Programul variat al serii începe cu imaginativa suită pentru orchestră a compozitorului român George Enescu, care îmbină elemente folclorice românești cu o eleganță de factură franceză și o expresivitate de factură germană. După lucrarea compozitorului român, urmează o explozie de efecte orchestrale din celebrul balet Romeo și

Julieta al compozitorului rus Sergey Prokofiev, urmată de o altă demonstrație de virtuozitate stilistică a solistului Andrei Ioniță, care își va dovedi talentul în interpretarea piesei deosebit de complexe din punct de vedere tehnic a Variațiunilor Rococo de Piotr Ceaikovski.

În forma ei actuală, orchestra s-a format în anul 2015, când pe scena Ateneului Român din București tineri muzicieni de cea mai înaltă performanță din România și Republica Moldova s-au reunit pentru prima oară sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Astfel, două orchestre deja existente, Orchestra Română de Tineret și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, și-au reunit forțele într-o orchestră simfonică a prieteniei artistice, care celebrează o spiritualitate și un fond cultural comun. Trei sferturi dintre muzicieni provin din orchestra de Tineret a României (fondată în 2008) și un sfert din orchestra Națională de Tineret a Moldovei (fondată în 2013).

Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia de dirijor atât în România, cât și în străinătate. Până în prezent a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003, Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009), Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002), Director Artistic al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano și Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008), Dirijor Principal al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent). Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale.

Andrei Ioniţă (violoncel) este absolvent al Universität der Künste Berlin, clasa Prof. Jens Peter Maintz. A obținut numeroase premii importante, precum Premiul I la Concursul Internațional „Aram Khatschaturian” din Armenia, premiul I la Concursul Internațional „David Popper” din Ungaria, la „J.J. Dotzauer” din Dresda, la ”Vatelot Rampal” din Paris și la Competiția Internațională Ceaikovski din Moscova, premiul al II lea la Concursul ARD din München și la competiția Grand Prix Emanuel Feuermann din Berlin. A urmat masterclass-uri internaționale cu personalități importante, precum Steven Isserlis, Gary Hoffman, David Cohen, și a fost invitat să cânte ca solist la instituții muzicale de vârf, precum Konzerthaus Berlin sau Opera de Stat din Berlin (2014). –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.