Acasă Nord-Vest Maramures Maramureș: 1.375 de dosare penale pentru infracţiuni silvice, în doar patru luni...

Maramureș: 1.375 de dosare penale pentru infracţiuni silvice, în doar patru luni în judeţul Maramureş

DISTRIBUIȚI

 Cornelia Negruţ145935 – 29082016 –  Deputatul ALDE de Maramureş, Cornelia Negruţ, a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, pe  subiectul disfuncţionalităţilor referitoare la soluţionarea infracţiunilor silvice.

”Activităţile poliţiştilor români, îndeosebi cei din zona rurală de munte, sunt îngreunate de unele neclarităţi legislative în ceea ce priveşte acţiunile pentru combaterea tăierilor ilegale şi a furturilor de material lemnos. Reprezentanţii structurilor care veghează la stoparea acestui fenomen susţin că se confruntă cu probleme deosebite în ceea ce priveşte probarea depozitării materialului lemnos confiscat, manipularea acestuia şi, implicit, stabilirea persoanelor vinovate de astfel de infracţiuni, pe fondul inexistenţei unor prevederi clare în acest sens.

În aceste condiţii, vă întreb respectuos, domnule ministru: 1. În ce mod veţi reglementa acest tip de activităţi în vederea uşurării misiunii poliţiştilor în a descoperi şi proba cât mai multe infracţiuni?; 2. Care este situaţia infracţiunilor silvice descoperite de poliţie în judeţul Maramureş în ultimii ani şi cum au fost soluţionate acestea?; 3. Din totalul infracţiunilor depistate, câţi autori au fost trimişi în judecată şi câţi din ei au fost condamnaţi, atât la nivel naţional, cât şi punctual în Maramureş?”, se arată în documentul oficial trimis conducerii MAI de către deputatul maramureşean.

În răspunsul său, ministrul de Interne a precizat că în domeniul prevenirii şi combaterii tăierilor ilegale de arbori sunt incidente o serie de reglementări dintre care amintim: Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, republicată; Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu modificările şi completările ulterioare; Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare.

”Referitor la situaţia infracţiunilor silvice descoperite de organele de poliţie în ultimii ani şi cum au fost soluţionate acestea, precizăm faptul că, la nivelul judeţului Maramureş, în perioada 01.01.2014- 30.04.2016, au fost instrumentate 1.375 dosare penale. Din totalul acestora, în perioada susmenţionată au fost soluţionate 506 dosare penale, dintre care 104 cu referat de terminare a urmăririi penale, 100 cu propunerea de renunţare la urmărirea penală şi 302 cu propunerea de clasare”, a conchis ministrul Petre Tobă, în răspunsul adresat parlamentarului ALDE. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.