Acasă Nord-Vest Maramures Maramureș: Deputatul Negruţ zice că Ministerul Mediului nu face ”mai nimic”

Maramureș: Deputatul Negruţ zice că Ministerul Mediului nu face ”mai nimic”

DISTRIBUIȚI

Cornelia-Negruţ– 145660 – 10082016 –   Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a primit răspuns din partea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, la interpelarea referitoare la obligaţiile privind respectarea normelor de mediu din fostele perimetre miniere din judeţul Maramureş. ”Judeţul Maramureş se străduieşte din răsputeri să rezolve problemele apărute în comunităţile unde au existat fostele exploatări miniere, deoarece nu se găsesc încă soluţii viabile în ceea ce priveşte deşeurile de zinc şi plumb. Pe acest subiect au avut loc mai multe întâlniri ale factorilor decizionali din judeţ, împreună cu cele două societăţi care se ocupă de administrarea fostelor mine, Remin şi Romplumb, însă nu s-a găsit o idee viabilă referitoare la extragerea metalelor din deşeuri. Au existat mai mulţi ofertanţi care se ocupă de astfel de proceduri, însă condiţionalitatea materializării unui asemenea demers este legată de asumarea obligaţiilor de mediu care revin Remin şi Romplumb”, a subliniat parlamentarul maramureşean în interpelare.

La întrebările formulate de deputatul Cornelia Negruţ, ministrul Mediului a răspuns în felul următor:

Care este în prezent patrimoniul administrat de cele două societăţi, Remin şi Romplumb?: ”Nu deţinem date în acest sens”.

Care sunt obligaţiile de protecţie a mediului a celor două firme?: ”Pentru C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au fost stabilite obligaţii de mediu la încetarea activităţii, pentru fiecare perimetru minier, pe factori de mediu (protecţia solului şi subsolului, descărcarea apelor uzate, gospodărirea deşeurilor); Pentru S.C. ROMPLUMB S.A. Baia Mare, până la această dată, nu sunt stabilite obligaţii de mediu, deoarece nu a depus documentele necesare în vederea stabilirii obligaţiilor de mediu, pentru instalaţia care a deţinut autorizaţie integrată de mediu”.

11231205_708807972575268_366523532551731769_nÎn ce mod s-au respectat termenele asumate de administratorii fostelor mine din judeţul Maramureş privind ecologizarea şi normele necesare în vederea asigurării sănătăţii populaţiei din zonele respective?:  ”Conform legislaţiei în vigoare, verificarea respectării termenelor asumate, care au fost stabilite prin obligaţiile de mediu, revin Gărzii Naţionale de Mediu – Serviciul Judeţean Maramureş, care are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului. Pentru o informare corectă în ceea ce priveşte situaţia administrării fostelor mine de la Remin şi a modului cum este administrat patrimoniul e la Romplumb, a fost transmisă către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi către Garda Naţională de Mediu o notificare prin care s-a solicitat acestor autorităţi, demararea acţiunilor necesare şi punerea în aplicare a măsurilor legale necesare pentru verificarea conformării cu cerinţele prevederilor naţionale şi comunitare în vigoare în domeniul protecţiei mediului. Rezultatul acestei acţiuni urmează să vă fie comunicat printr-o nouă adresă.

Care este în prezent soluţia privind recuperarea metalelor din deşeurile de zinc şi plumb existente în Maramureş şi cum estimaţi rezolvarea situaţiei?: „Atribuţiile şi responsabilităţile autorităţii judeţene pentru protecţia mediului pe domeniul Deşeuri sunt următoarele: monitorizează implementarea legislaţiei de mediu în domeniul gestionării deşeurilor; înaintează rapoarte lunare către ANPM privind acţiunile de implementare a directivelor referitoare la gestiunea deşeurilor cuprinse în acquis-ul comunitar de mediu la nivel judeţean; răspunde, în limita competenţei, la sesizările din teritoriu transmise APM şi asigură suportul pentru ANPM şi MMP la soluţionarea solicitărilor autorităţilor publice centrale, referitoare la gestiunea deşeurilor, în limita informaţiilor disponibile: monitorizează stadiul îndeplinirii angajamentelor la nivel judeţean în domeniul gestionării deşeurilor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană şi întocmeşte periodic rapoarte de evaluare pentru informarea ANPM; colaborează cu Serviciul Monitoring, Baze de Date şi Rapoarte în scopul elaborării rapoartelor de sinteză privind starea mediului la nivel judeţean și actualizează şi realizează raportări lunar / bilunar/ trimestrial /anual către ANPM privind: Baza de date privind operatorii economici autorizaţi pentru colectare, dezmembrare VSU; Baza de date privind operatorii economici autorizaţi pentru colectare, tratare DEEE; Situaţia privind gestionarea cantităţilor de deşeuri industriale reciclabile; o Baza de date privind operatorii economici autorizaţi pentru transport deşeuri periculoase şi situaţia privind transportul intern al deşeurilor periculoase; o Aplicaţiile SIM pentru anul precedent privind: ambalajele şi deşeurile de ambalaje, Vehicule scoase din uz; DEEE-urile; deşeurile de baterii şi acumulatori; ancheta statistica a deşeurilor; uleiurile uzate; Literatura de specialitate prezintă diferite soluţii pentru acest aspect. Nu deţinem informaţii privind tehnologiile care s-ar dori a fi utilizate.” –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.