Acasă Politic Românii din afara granițelor, tot neîncrezători

Românii din afara granițelor, tot neîncrezători

DISTRIBUIȚI

– 145725– 17082016 – AEP a anunțat că, până marţi, au fost validate 6.081 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de românii din diaspora. Din cei aproape două milioane care trăiesc în Spania şi Italia, aproape 4.000 s-au înscris.

Numărul este foarte mic în condiţiile în care perioada de înscriere în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie. Ea se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de Guvern.

Cum Guvernul a transmis partidelor propunerea privind organizarea alegerilor parlamentare pe 4 sau 11 decembrie, rezultă că nu mai rămâne prea mult timp pentru înscrierea în Registrul electoral.

Cea mai mare comunitate de români trăieşte în Italia.

Datele Institutului italian de statistică, publicate pe site-ul MAE, arată că anul trecut trăiau în Italia peste 1,13 milioane de cetăţeni români.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, românii din Italia au stat la cozi pentru a vota. Chiar dacă interesul diasporei pentru alegerile parlamentare este în mod tradiţional mai scăzut faţă de cele prezidenţiale, numărul celor înscrişi în cele circa patru luni şi jumătate este foarte mic.

Astfel, 987 de cetăţeni români rezidenţi în Italia s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, 139 au solicitat înfiinţarea unei secţii de vot.

Nici în Spania, unde trăiesc 979.245 de români, – conform datelor statistice date publicităţii de către Observatorul Permanent pentru Imigraţie (OPI), având ca moment de referinţă 31 decembrie 2015 – situaţia nu este mai bună.

2.283 de români din Spania au votat pentru votul prin corespondenţă, iar 520 au solicitat înfiinţarea unei secţii de vot.

În Germania, unde, potrivit Oficiului Federal pentru Statistică, la sfârşitul anului 2013 se aflau în jur de 250.000 de cetăţeni români, 223 au depus cerere pentru a vota prin corespondenţă şi şapte pentru votul în secțiile de votare.

AEP face apel, într-un comunicat, la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței.

De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaților.

Luna trecută, premierul Dacian Cioloş s-a arătat îngrijorat de numărul mic de români înscrişi în acest registru, solicitându-i noului ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să vină cât mai repede cu un set de măsuri pentru votul din diaspora. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.