Acasă Nord-Vest Bihor Bihor: Sesiune de Pregătire Internaţională în domeniul Salvării din Peşteri – organizată...

Bihor: Sesiune de Pregătire Internaţională în domeniul Salvării din Peşteri – organizată în România

DISTRIBUIȚI

salvamont-salvaspeo 146501 – 26092016 –  În perioada 17 – 24 septembrie 2016, la Roșia, judeţul Bihor s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediţie a Şcolii Internaţionale Salvamont – Salvaspeo, organizate sub auspiciile Iniţiativei de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor pentru Sud Estul Europei (DPPI SEE).

În calitate de Punct Focal Naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a organizat această activitate de pregătire în cooperare cu Administrația pentru Protecție Civilă și Intervenție la Dezastre din Republica Slovenia (ACPDR). Suportul tehnic a fost asigurat de serviciile specializate din România (Salvamont Bihor), Slovenia (Serviciul de Salvare din Peşteri – CRSS) și respectiv, Societatea de Speologie (SD Ponir) din Bosnia-Herțegovina, organizaţii care au pus la dispoziţie atât personal (instructori), cât şi o largă paletă de cunoştinţe, în vederea atingerii obiectivelor activităţii.

La sesiunea  de pregătire în domeniul salvării din peşteri (Cave Rescue Training – CRT 2016) au participat salvatori speologi şi pompieri din nouă ţări (Albania, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croaţia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia), printre care, trei membri ai Salvamont – Salvaspeo Bihor şi un pompier din cadrul ISU Bihor.

Obiectivul sesiunii l-a reprezentat îmbunătăţirea pregătirii participanţilor în tehnici de alpinism, cunoaşterea procedurilor în caz de accident în peşteri, examinarea victimelor, sisteme de evacuare şi transport şi învăţarea manevrelor de salvare în mediu subteran.

Programul activităţii a constat în sesiuni practice desfăşurate la faleza de la Peştera Vacii din Cheile Albioarei (acţiuni de evacuare a victimelor atât din peşteri cu galerii orizontale, cât şi cu galerii verticale, un accent deosebit fiind pus pe evacuarea victimelor cu ajutorul corzilor, prin diverse tehnici specifice Salvaspeo), exerciţii efectuate în Peştera Meziad şi Peştera cu Ferigi, dar şi în expuneri teoretice în domeniu şi analize ale acţiunilor derulate.

Iniţiativa de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor în Sud-Estul Europei – DPPI SEE a luat naştere în anul 2000 şi reprezintă un pilon de sprijin pentru statele din regiunea Europei de Sud-Est în domeniul pregătirii şi prevenirii dezastrelor, aflându-se în prezent sub umbrela Consiliului de Cooperare Regională (Regional Cooperation Council – RCC), care a preluat atribuţiile de la Masa de Lucru nr. III: Securitate, din cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (SPSEE) la data de 28 februarie 2008, la Sofia, Bulgaria.

Statele membre ale DPPI SEE sunt Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România, Serbia, Muntenegru, Slovenia şi Turcia.

Principalele activităţi organizate sub egida DPPI SEE au fost concentrate pe derularea de acţiuni de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, în cadrul Iniţiativei fiind lansat în 2002, Programul de Pregătire în Managementul Dezastrelor (DMTP – Disaster Management Training Program), cadru din care face parte şi Cave Rescue Training 2016. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.