Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CNS Cartel Alfa cere demisia ministrului Culturii

București: CNS Cartel Alfa cere demisia ministrului Culturii

DISTRIBUIȚI

Cartel Alfa146213 – 12092016 –  Actualul guvern de tehnocrați promovează idei neo-liberale, contrare politicii de ocupare, creare și păstrare de noi locuri de muncă și contrare combaterii evaziunii fiscale, promovând acte normative contrare legialației în vigoare, se arată într-o scrisoare adresată președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului Guvernului, de CNS Cartel Alfa.

”Deși am avertizat din timp asupra încălcării legii, am constatat OUG 48/2016 a fost adoptată fără nicio modificare, călcându-se în picioare principiile comisiilor de dialog social, adica gasirea consensualitatii, și neținându-se cont de niciuna din opiniile sindicatelor participante. Pe această temă am remarcat și interesul precipitat al Ministerului Culturii de a impune pe ultima sută de metri, cu orice preț modificări grave, substanțiale asupra legislației instituțiilor de spectacole, sub formă de ordonanță de Urgențu, în condițiile în care nu se justifică deloc urgența! Atragem atenția că proiectul Ministerului Culturii, prin derogări de la Codul Muncii și alte prevederi discutabile, contrare Directivei UE 1999/…, va permite faptic escaladarea masivă într-o zonă de necontrolat a cheltuirii banilor publici, prin înlesnirea contractelor de antreprenoriat nemăsurate, a contractelor de colaborări ce vor putea deveni excesive, de drepturi de autor și convenții civile fără limite, cu sau fără justificare.  Diferitele practici manageriale păguboase, la limita legalității sau chiar ilegale vor putea deveni brusc legale, iar controalele modalității și oportunității cheltuirii banilor publici în instituțiile de spectacole – și așa anevoiase – vor deveni imposibil de efectuat într-un mod eficient. Astfel, poate că mulți manageri vor putea scăpa de consecințele unui manageriat desfășurat mai mult sau mai puțin responsabil din punct de vedere economico-financiar.

Conform modificărilor Ministerului privind O.G.21/2007 și OG.nr.51/2008, este deschisa o poartă către diferite abuzuri manageriale. Și din această cauză dorim să subliniem importanța ca în pozițiile decidente în ceea ce privește legislația instituțiilor de spectacole și concerte, să se afle persoane a căror obiectiviate să nu poată fi sub nicio formă deturnată de nicio posibilă tentație de a transforma legi, urmărind scopuri-interese personale, în favoarea unor grupuri de interese, sau pentru a se putea eluda anumite controale.

Am anunțat că actul de cultura nu se reduce numai la activitatea de freelanceri a unor artiști individuali, ci reprezintă mai ales activitatea ansamblului, a colectivelor, respectiv a echipelor

artistice din instituțiilor de spectacole și concerte de repertoriu, fapt reflectat in obligația instituțiilor de cultură în a realiza spectacole noi în fiecare stagiune.

Considerăm că nu trebuie să existe nici măcar la nivel teoretic tentația cuiva de a transforma legi pentru a-și facilita o Alege imagine reprezentativăposibilă proprie exercitare a unei funcții de conducere, respectiv de manager de instituție. Remarcăm faptul că dl secretar de Stat Lucian Vărșăndan, implicat direct în promovarea proiectului de OUG, este și directorul general – manager al Teatrului German  de Stat din Timișoara, funcție din care nu și-a dat demisia, fiind doar suspendat.

Considerăm adoptarea abuzivă a OUG 48/2016 un preambul nefast la alte măsuri de dereglare a cadrului prevederilor legislative, care se va reflecta asupra structurii instituțiilor de spectacole și concerte de repertoriu, dar implicit și  asupra divizării Opera Naționale București de Teatrul Național de Operetă Ion Dacian.

Semnalăm că modalitatea în care Ministerul Culturii preconizează să separe Opera de Operetă va fi de fapt o nouă comasare, care va semăna haosul în ambele instituții, care vor face imposibila activitatea eficienta a celor doua institutii în unicul sediu al Operei Naționale București. În forma actuală a proiectului Ministerului Culturii, Teatrul Național de Operetă Ion Dacian va fi din nou desființat, schimbându-i-se titulatura și specificul de operetă, iar ambele colective vor fi supuse riscului iminent de restructurare ilegală. In fapt se pare ca se doreste mascarea faptelor grave, mentionate in raportul Curtii de Conturi din cadrul Operei Nationale Bucuresti, ca si a faptelor ilegale realizate in asa numitul sediu al Operetei.

Față de cele prezentate cerem demisia/demiterea doamnei ministru al Culturii Corina Șuteu și a secretarului de Stat Lucian Vărșăndan. Apelăm la membrii Parlamentului pentru a modifica Ordonanța de Urgență cu privire la unele acte normative în domeniul culturii nr. 48/2016, pe articolele care dereglementează piața muncii în domeniul culturii, transformând oamenii de cultură în niște sclavi ai conducerii actuale ministeriale și manageriale. Cerem să se modifice respectiva Ordonanță de urgență, înainte de a solicita Avocatului Poporului să intervină la Curtea Constituțională pentru respingerea articolelor abuzive și a actului în sine”, se arată în scrisoarea semnată de Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS “Cartel ALFA”. –  PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

  1. Este greșită din start ideea de a fi numita în funcția de ministru al culturii…o persoană fara personalitate,terna…care nu are nici-,o tangenta cu CULTURA acestei țări…nici măcar cu culturile agricole !!!
    Niciodată,in istoria țării noastre,nu a fost atât de ridiculizată,atat de batjocorita,minimalizandu-se,voit,in mod tendențios …rolul sau esențial în viata unui popor !!!
    Desigur DEMITEREA,pentru ca demisia nu va avea loc,ministrului Culturii…Corina Șuteu !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.