Acasă Uncategorized București: Conflict de muncă la Loterie

București: Conflict de muncă la Loterie

DISTRIBUIȚI

loteria 146552 – 28092016 –  Sindicatul Naţional Loteria Română declanşează conflictul de muncă în faţa eşecului negocierilor pentru contractul colectiv de muncă la nivel de companie. Oferta Companiei Naționale Loteria Română – de creștere a salariilor pentru lucrătorii comerciali cu 50 lei, iar pentru ceilalți salariați cu 25 de lei, în condițiile în care 80% dintre salariați sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie, iar compania este producătoare de profit – este considerată inacceptabilă.

Dintre cei 2.580 salariaţi ai companiei, 1.899 sunt încadraţi la nivelul salariului minim, 215 au salarii între 1.251 lei şi 1.500 lei, iar alţi 145 au salarii încadrate între 1.501 şi 2.000 lei. Salariatii nu au mai beneficiat de majorare salariala în ultimii opt ani, iar prin creşterea progresivă a salariului minim, veniturile majorităţii salariaţilor au coborât spre baza piramidei salariale, ducănd la situaţii în care un contabil este plătit la fel cu un lucrător comercial.

Această situaţie a condus la o mare nemulţumire în rândul salariaţilor, mai ales în condiţiile în care compania anunţă an de an profituri semnificative. Spre exemplu, pentru anul 2016, compania are previzionat un profit de 67 milioane lei, realizând doar în primele şase luni un profit de 64 milioane lei.

În plus, în ultimii ani, ANAF, prin diferite rapoarte de inspecţie fiscală, a dispus amenzi în valoare de aproximativ 500 milioane lei. Contestaţiile asupra acestor dispoziţii discreţionare ale inspectorilor ANAF sunt nesoluţionate, unele chiar de opt ani. Aceste dispoziţii abuzive afectează negativ salariaţii companiei, deoarece, pentru anul 2015, salariaţii au fost privaţi de dreptul lor legal privind participarea salariaţilor la profitul companiei.

Contractul colectiv de muncă la nivel de companie a fost valabil până la 30 iunie. Datorită modificărilor legislative care au trecut Loteria din subordinea Ministerului Finanţelor în subordinea Ministerului Economiei, precum şi schimbării Consiliului de Administraţie, sindicatul a acceptat prelungirea cu trei luni a contractului colectiv de muncă, până la 30 septembrie 2016.

La 29 august a avut loc prima întâlnire de negociere, în cadrul căreia sindicatul şi-a prezentat solicitările. În zilele de 5, 6 şi 7 septembrie au mai avut loc întâlniri ale părţilor aflate în negociere, când s-au discutat chestiuni care nu implică aspecte financiare. Sindicaliștii acuză că nu le-a fost prezentat un mandat scris din partea Consiliului de Administraţie, conform prevederilor legale. De asemenea, potrivit legii, Consiliul de Administraţie este obligat să prezinte sindicatului, în termen de două zile, toate deciziile cu caracter profesional, economic şi social adoptate, obligaţie încălcată frecvent.

În cadrul Consiliului de Administraţie din data de 6 septembrie, echipa de negociere din partea sindicatului a solicitat o intalnire care nu a fost acceptată. Administraţia a adoptat mandatul de negociere salarială, cu oferta de a creşte cu 50 de lei salariile celor 1.780 de lucrători comerciali şi cu 25 de lei salariilor altor 135 de lucrători. Echipa de negociere a considerat că propunerea este complet inadecvată. O asemenea creştere nu numai că nu duce la o distribuire puţin mai echitabilă a rezultatelor muncii (în condiţiile în care productivitatea a crescut), dar conduce la şi mai mari inechităţi în interiorul companiei. Prin aplicarea acestui tip de creştere, se aplatizează şi mai mult salariile din companie, şi în curând va fi un singur nivel al salariului în Compania Naţională Loteria Română: salariul minim pe economie. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.