Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministerul Educației nu este în stare să asigure manualele școlare necesare

București: Ministerul Educației nu este în stare să asigure manualele școlare necesare

DISTRIBUIȚI

Florin Paslaru146282 – 14092016 – Dezinteresul și incompetența celor care conduc astăzi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice sunt inadmisibile. Noul an școlar a început, iar elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu au manuale școlare, fiind anunțați că le vor primi, probabil, peste câteva…luni.

În luna iunie a acestui an, după ce ministrul Educației de la acea dată s-a angajat ferm să asigure manuale gratuite pentru toți liceenii în anul școlar 2016 – 2017, am transmis o întrebare privind stadiul realizării acestui deziderat, solicitându-i ministrului să precizeze dacă a fost demarată procedura de achiziție a manualelor școlare pentru elevii din ciclul liceal superior. Răspunsul a venit în luna iulie și am fost asigurat de ministrul Adrian Curaj că lucrurile merg strună, au fost centralizate comenzile, se derulează procedura de achiziție până la jumătatea lui iulie, iar la sfârșitul lui august manualele vor fi tipărite și difuzate către depozitele de carte ale inspectoratelor școlare. Pe hârtie lucrurile stăteau foarte bine. O lună mai târziu, oficiali din Ministerul Educației susțineau cu tărie că se muncește de zor pentru îndeplinirea obiectivului și manualele vor fi gata la timp.

În realitate, situația arată cu totul altfel. Ministerul Educației nu a alocat în timp util fondurile necesare pentru tipărirea manualelor școlare și a întârziat cu licitațiile. S-a schimbat conducerea Ministerului, dar problemele au rămas aceleași. Noul ministru tehnocrat, Mircea Dumitru, a fost somat încă din miezul verii să dispună alocarea banilor necesari, tipografii avertizând că există riscul ca manualele să nu ajungă pe băncile elevilor la începutul anului școlar. Ceea ce s-a și întâmplat! Anul școlar a început, iar elevii din clasele a XI-a și a XII-a au fost informați că vor primi manualele peste câteva… luni.

Nici pentru elevii mai mici, precum cei de clasa a IV-a, dar și din clasele I și a II-a, nu sunt asigurate toate manualele necesare și nu se știe când va fi rezolvată această problemă. Anul trecut, spre exemplu, elevii de clasa a III-a au primit manualele abia prin semestrul al doilea, ceea ce denotă lipsă de responsabilitate și de profesionalism din partea celor care conduc Ministerul Educației. Mai mult decât atât, vorbim despre încălcarea cu bună știință a prevederile legale, dreptul la manuale gratuite pentru toți elevii fiind stipulat în Legea Educației Naționale.

Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care școala începe fără manuale școlare pentru un segment important de elevi. Cadrele didactice se văd nevoite, din nou, să se descurce cum pot, să improvizeze, cu gustul amar la gândul că actualul Guvern nu dă doi bani pe educație. – sursa: declarație de presă Florin Pâslaru, deputat PSD. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.