Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România va continua să sprijine activ  operaţionalizarea Biroului NATO de Legătură...

București: România va continua să sprijine activ  operaţionalizarea Biroului NATO de Legătură de la Chişinău

DISTRIBUIȚI

motoc-salaru146636 – 30092016 –  Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit vineri, 30 septembrie, la sediul M.Ap.N., cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Şalaru. Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme referitoare la cooperarea bilaterală în domeniul apărării, cu accent pe sprijinul acordat de România pentru consolidarea si modernizarea forţelor armate ale Republicii Moldova, dar şi la cooperarea în context NATO și UE, ținând cont de evoluțiile recente ale mediului regional de securitate.

Ministrul Motoc a subliniat că relațiile dintre forțele noastre armate au ”un caracter special” şi se situează pe un curs ascendent. Au fost identificate noi direcţii de dezvoltare în domenii în care există deja o bună colaborare – învăţământ militar, exerciţii şi activităţi de pregătire în comun, instruire de specialitate – în scopul sporirii eficienței relațiilor bilaterale. ”Am evocat, în cadrul discuțiilor de astăzi, posibilitatea aplicării, la nivelul Armatelor țărilor noastre, a conceptului modern Sister Units, care presupune aprofundarea cooperării practice, directe, la nivel de unități”, a mai spus ministrul Motoc.

S-a evidenţiat că România apreciază progresele înregistrate în implementarea pachetului NATO de măsuri de sprijin pentru dezvoltarea capabilităților de apărare pentru Republica Moldova. Ministrul Motoc a subliniat că ”rămânem angajaţi în sprijinul nostru în această direcţie, inclusiv prin contribuţiile concrete ale experților români la Chişinău, precum şi prin identificarea de noi modalităţi practice de utilizare cât mai eficientă a instrumentelor de parteneriat oferite de NATO”.

De asemenea, ministrul Apărării Naționale a precizat că România va continua să sprijine activ  operaţionalizarea, în perioada următoare, a Biroului NATO de Legătură de la Chişinău, dar și să ofere asistenţă în contextul Programului Aliat de Dezvoltare a Învăţământului Militar.

În plan UE, ministrul Motoc a evocat susţinerea constantă acordată de România dimensiunii de apărare şi securitate a Parteneriatului Estic şi a încurajat angajarea mai intensă a Republicii Moldova în activităţile şi acţiunile derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună, ca parte a procesului de integrare europeană.

La rândul său, ministrul Anatolie Șalaru a mulțumit României și Ministerului Apărării Naționale pentru contribuția la procesul de reformare și modernizare a Forțelor armate ale Republicii Moldova, mai ales în contextul în care ”există riscul ca situația politică din zonă să degenereze”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.