Acasă Cultura/Media Ilfov: ”Muzeul Oalelor de Pisc” – la Ciolpani

Ilfov: ”Muzeul Oalelor de Pisc” – la Ciolpani

DISTRIBUIȚI

oale-de-pisc146624 – 30092016 –  La 29 septembrie, la Clubul Țăranului de la Muzeul Țăranului Român din București, cunoscuta Școală de la Piscu, coordonată de familia Adriana și Virgil Scripcaru, a lansat cartea ”Oale de Pisc”, pentru oraș, după ce aceasta a fost lansată în mod original în plin câmp, chiar la Piscu, un sat vechi de olari care aparține de comuna Ciolpani, județul Ilfov, ne scrie George V. Grigore, șef birou cultură în cadrul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Invitați speciali au fost Ioana Popescu – etnolog, Șerban Sturdza și Ștefan Ghenciulescu – arhitecți. Au fost alături la o nouă întâlnire dedicată patrimoniului cultural al satului Piscu, de această dată, în inima orașului, la Clubul Țăranului, o mulțime de oficialități, dar și de prieteni de suflet care vor să fie cât mai aproape de inima acestei manifestări atipice. Acești minunați oameni implicați în proiectul editorial au mai lansat două manuale școlare zonale despre patrimoniul cultural, dedicate județului Ilfov și județului Brașov. În aceste volume ei au concentrat multă imagine frumoasă, povestiri despre locuri, oameni, monumente, obiceiuri, sărbători și propuneri prin care și-ar dori să aducem România cea adevărată mai aproape de sufletele copiilor.

Adriana și Virgil Scripcariu au mai organizat, la 17 septembrie, un eveniment dedicat tot patrimoniului cultural al satului Piscu, lansând volumul ”Oale de Pisc” (carte despre istoria de meșteșug a fostei vetre de olari din vechii codrii ai Vlăsiei), de data aceasta în plin câmp. Cu această ocazie a fost inaugurată și Troița Olarilor, cea pe care au fost scrise peste 200 de nume ale familiilor de olari cunoscuți din Piscu, și a avut loc o slujbă de pomenire. Apoi, Ion Coman și Constantin Sotir, ultimii meșteri activi de la Piscu în acest meșteșug al olăritului, au prezentat munca lor de o viață. Invitații speciali la eveniment au fost academicianul Răzvan Theodorescu, interpreta de muzică populară tradițională Doina Lavric-Parghel, primarul comunei Ciolpani, Bogdan Cristian Călin, și copii de la Școala Agatonia care au asigurat fundalul sonor al manifestării, la pian. Fiecare gospodărie din satul Piscu va primi gratuit câte o carte, spre a fi onorate și a rămâne veșnic în memoria spirituală a acestui colț de pământ românesc. Manifestarea aceasta avut loc chiar pe locul unde se va ridica în curând – tot prin inițiativa acestei familii – ”Muzeul Oalelor de Pisc”, un muzeu atât de necesar într-un județ văduvit de astfel de instituții, fapt datorat apropierii fatidice de marea metropolă a Bucureștiului, cea care s-a substituit până acum și necesității existenței unor instituții culturale, istorice și muzeale aparținătoare de județul Ilfov.

Puterea centrifugală a marelui oraș – capitală a făcut ca Ilfovul să fie văzut ca o periferie îndepărtată a Bucureștiului, un inel mai mare aflat dincolo de Centură.

Iată că la inițiativa unor tineri a apărut această ”Școală de la Piscu”, condusă de soții Adriana și Virgil Scripcariu, cei care s-au stabilit în anul 2005 în acest sat. Întregul lor efort este dedicat reînvierii tradițiilor acestui loc, trezind la viață vechiul obicei al olăritului și susținând o școală privată pentru copiii din sat. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.