Acasă Politic OLAF susţine România, Ucraina şi Republica Moldova în combaterea traficului ilicit cu...

OLAF susţine România, Ucraina şi Republica Moldova în combaterea traficului ilicit cu ţigarete la frontierele Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

kessler-doros146484 – 23092016 – Din 15 septembrie, România, Republica Moldova şi Ucraina desfăşoară operaţiuni vamale comune în scopul combaterii traficului ilicit de ţigarete. În doar cinci zile au fost capturate în total 342.980 ţigarete de la persoane care încercau să le introducă ilegal în spaţiul Uniunii Europene.

Giovanni Kessler, directorul general al OLAF, împreună cu şefii autorităţilor vamale din România, Ucraina şi Republica Moldova, au evaluat la Punctul de Trecere Frontiera Albiţa – Leuşeni rezultatele preliminare ale Operaţiunii Vamale Comune între România, Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii traficului ilicit cu ţigarete în regiune. De asemenea, s-a concluzionat că prin intensificarea cooperării transfrontaliere se eficientizează prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu mărfuri la frontierele Uniunii Europene.

Delegaţia română a fost condusă de Dorel Fronea, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi coordonator al Direcţiei generale a vămilor, cea din Republica Moldova de Vitalie Vrabie, director general al Serviciului Vamal, iar cea din Ucraina de Miroslav Prodan, adjunct interimar al preşedintelui Serviciului Fiscal de Stat.

”Operaţiunile vamale comune, precum cele pe care le desfăşoară astăzi colegii noştri din România, Republica Moldova şi Ucraina, sunt esenţiale pentru combaterea traficului ilegal şi dezmembrarea reţelelor infracţionale. Operaţiunile la care am asistat astăzi pe teren sunt un exemplu de bune practici, unde state membre ale Uniunii Europene lucrează mână in mână cu ţări terţe, pentru interesul nostru comun şi prin acţiuni coordonate”, a declaratKessler.

“Întâlnirea de astăzi reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor transfrontaliere între cele trei ţări, iar prezenţa conducerii OLAF la frontiera Uniunii Europene înseamnă un puternic semnal în vederea eficientizării combaterii traficului ilicit, a securizării frontierelor şi a apărării intereselor financiare ale Uniunii Europene, autoritatea vamală din România având un rol esenţial în acest sens”, a subliniat, la rându-i, Dorel Fronea.

”Sunt ferm convins că acest format de colaborare şi interacţiune va spori semnificativ ponderea realizărilor obţinute prin eforturi comune, iar în consecinţă, diminuarea fenomenului infracţionalităţii transfrontaliere în regiune, în special în domeniul traficului ilicit cu produse din tutungerie. Rezultatele operaţiunii lansate denotă o eficientizare şi o consolidare a cooperării instituite pe această dimensiune, iar susţinerea OLAF în acest sens îi va conferi şi o valenţă mai mare”, a menţionat în intervenţia sa Vitalie Vrabie.

“Rezultatele înregistrate ne determină să stabilim noi mecanisme de interacţiune în vederea contracarării fraudelor vamale la frontierele ţărilor noastre, fapt pentru care vom dezvolta

această formulă de cooperare pentru a demara proiecte de acest gen şi pentru alte categorii de mărfuri”, a spus Miroslav Prodan.

Conducătorii celor trei autorităţi vamale au agreat intensificarea cooperării transfrontaliere în vederea combaterii traficului ilicit cu mărfuri la frontierele Uniunii Europene şi au evidenţiat că relaţia între cele trei administraţii vamale reprezintă un exemplu de bună practică la frontierele U.E. OLAF este instituţia care investighează frauda împotriva bugetului Uniunii Europene, a corupţiei şi a abaterilor grave în cadrul instituţiilor europene şi dezvoltă politica antifraudă pentru Comisia Europeană. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.