Acasă Politic Rep. Moldova: Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Chișinău, un succes...

Rep. Moldova: Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Chișinău, un succes de Ziua Limbii Române

DISTRIBUIȚI

 bookfest-chisinau-ziua-limbii-romane146008 – 01092016 –  Salonul de Carte Bookfest a trecut Prutul și a debutat la Chișinău pe 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române. Prezent la eveniment, Nicolae Brînzea, directorul general Adjunct al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care vorbesc limba română și a oferit aproximativ 3.000 de cărți în limba română Bibliotecii Naționale și Universității de Stat din Republica Moldova.

”Ziua de 31 august este ziua când, cu emoție și smerenie, facem o reverență limbii române, element identitar, unitar și de recunoștință pentru toți cei care ne-au lăsat-o moștenire.

Și primii care ne-au lăsat-o chezășie sunt bunii și străbunii care, în zile de clacă, la șezători sau de sărbători, cu sfială și cu grijă, rosteau românește, stârnind toate corzile sufletului neamului. Am avut norocul ca acești țărani, pe chipul cărora stă scrisă istoria, să frământe aluatul sfințit al limbii ca să scoată graiul pâinii – fulger, zbucium și luceafăr. Lor li se adaugă haiducii, boierii, voievozii, prinții, regii. Alături de marile sărbători ale națiunii noastre, această sărbătoare a limbii române încununează bucuria existenței ca neam unic și măreț într-un spațiu pe care românitatea l-a privit și l-a tratat cu modestie, cu prietenie”, a declarat Nicolae Brînzea în deschiderea Salonului de Carte Bookfest Chișinău. Panglica inaugurală a fost tăiată de Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Nistor, consilier prezidențial pe probleme de cultură și patrimoniu din cadrul Administrației Prezidențiale a României, Nicolae Brînzea, directorul general adjunct al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și de academicianul Victor Spinei. Salonul de Carte Bookfest Chișinău se va desfășura până pe 4 septembrie.

În dimineața zilei de 31 august, Nicolae Brînzea a participat la sărbătoarea Zilei Limbii Române la Căușeni, alături de vicepremierul Culturii al Republicii Moldova, Igor Șarov, de președintele raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, de doi vicepreședinți ai raionului Căușeni și de primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc. În cadrul evenimentului, Nicolae Brînzea a făcut o donație de carte către Casa Limbii Române și a depus împreună cu oficialitățile Republicii Moldova flori la bustul poetului și preotului Alexei Mateevici. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.