Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN HORTICULTURĂ

BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN HORTICULTURĂ

DISTRIBUIȚI

piersici146920 – 13102016 –  În cea de-a doua parte a lunii iulie a.c., Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ilfov a retras de la vânzare 91.347,90 kg de legume și fructe, în urma unor controale care au scos la iveală nerespectarea normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, lipsa demonstrării trasabilității, neconcordanța datelor dintre situația existentă și documentele prezentate, ieșirea din valabilitate a contractelor încheiate și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Cu ocazia acestor controale au fost prelevate și transmise laboratoarelor probe pentru verificarea prezenţei şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise.

De asemenea, la PFI – Biroul Vamal Chitila și Otopeni au fost verificate 103 transporturi produse de origine nonanimală (dintre care 46 de legume și fructe), importate din ţări terţe din care s-au prelevat un numar de 26 probe pentru care s-a cerut laboratoarelor verificarea existenței și a valorilor de reziduuri de pesticide.

Din informațiile noastre, tot în luna iulie, DSVSA București a verificat un lot de piersici distribuit în reţeaua LIDL Ialomiţa, identificând că fructele în cauză conţineau substanţa propargit – substanţă cancerigenă interzisă de Regulamentul nr. 934/2011 privind neaprobarea substanţei active propargit, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr.1107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind introducerea pe piaţă a produselor fitosanitare.

Potrivit unui răspuns primit din partea Ministerului Agriculturii, până la sfârșitul lunii septembrie, la nivel național, au fost analizate 1.653 probe (1.462 control oficial și 191 probe la cerere).  9 probe au fost neconforme (7 probe de legume și 2 probe de fructe), generându-se în SRAAF, pe baza analizei riscului, 3 alerte naționale, pentru salată, cartofi și PIERSICI (!!!).

Substanțele active depistate în probele neconforme au fost clorotalonil, vinclozonil, carbendazim, tiofanat-metil, metiocarb, dimetoat, tebuconazol, PROPARGIT (!!!).

Zonele de unde au provenit probele au fost IALOMIȚA (!!!), Gorj, Călărași, Iași, Buzău, Vâlcea, Prahova, Teleorman și Olt.

În urma controlului, DSVSA a notificat reţeaua, aplicând şi o amendă contravenţională, iar LIDL a procedat conform legislaţiei în vigoare, retrăgând lotul de pe piaţă şi distrugându-l.

Potrivit unor surse, lotul de piersici provenea de la Hortifruct, una dintre cele mai mari asociaţii de producători de legume şi fructe din România, din care fac parte Leoser, Berser, Leader International, Frank ’93 Prod, Ostrovit, Lio Agro Com şi Ilser Oltenia. Deşi aceştia deţin ferme proprii şi producţie în România, se pare că fac și importuri de fructe, mai ales din Grecia – prin intermediul firmelor Leoser şi Berser.

Antifrauda și DSVSA Ilfov – pe urmele propargitului

Potrivit surselor noastre, imediat după descoperirea DSVSA București, DGAF şi DSVSA Ilfov au efectuat un control comun la depozitele Hortifruct din Bucureşti (Berceni şi Voluntari). Inspectorii antifraudă au descoperit multiple nepotriviri între stocurile existente în depozitele în cauză şi documentele justificative din contabilitatea societăţii (prezentate voalat și în comunicarea oficială a DSVSA Ilfov), pe durata controlului depozitele fiind închise, iar societatea a fost amendată. Pe de altă parte, inspectorii DSVSA au descoperit în depozite fructe care conţineau substanţe improprii consumului uman, aplicând sancţiuni contravenţionale.

În acest moment nu este clar dacă lotul respectiv provenea chiar din fermele Hortifruct sau era importat, via Grecia, și nici dacă și cum au fost distruse fructele respective.

Se remarcă faptul că, în ciuda identificării de substanţe ”improprii consumului uman” şi chiar ”cancerigene”, nu avem certitudinea că acestea nu vor mai contamina fructele pe care le consumăm. Ce garanţii putem avea că producătorul importator nu va apela la aceleaşi substanţe şi în viitor?

Ţinând cont de acestea, se ridică întrebarea dacă decizia Guvernului privind susţinerea producţiei autohtone nu va fi folosită de băieţii deştepţi pentru a comercializa fructe şi legume din import ca fiind produse în propriile ferme?

Care sunt instituțiile care garantează că eticheta fructelor din import nu va fi schimbată cu una românească și  fructele vândute ulterior sub eticheta ”Produs în România”? –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.