Acasă Externe Belgia: Fără soluții

Belgia: Fără soluții

DISTRIBUIȚI

charles-michel147102 – 25102016  Belgia nu va semna Tratatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), întrucât guvernul federal nu a reușit încă să obțină o poziție comună la nivelul regiunilor țării, a anunțat, luni seara premierul belgian Charles Michel, care a precizat că a notificat deja Comisia Europeană.

Potrivit premierului belgian, Guvernul federal rămâne deschis dialogului cu regiunea Valonia. Michel a apreciat că este prea devreme pentru a declara defunct Tratatul de liber schimb.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma înțelegerii la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru semnarea tratatului, cu excepția Belgiei, care are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia refuză să sprijine inițiativa.

Ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, și-a exprimat, sâmbătă, speranța că guvernul belgian va găsi o soluție pentru ajungerea la un consens.

Comisia Europeană și Canada au dat Belgiei termen până luni să obțină acordul Valoniei, în absența căruia ceremonia de joi pentru semnarea CETA va fi, cel mai probabil, anulată.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.