Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ana Birchall: Euroscepticismul, criza migrației, fenomenul terorist, războiul cibernetic sau menţinerea...

București: Ana Birchall: Euroscepticismul, criza migrației, fenomenul terorist, războiul cibernetic sau menţinerea unor poli de instabilitate în vecinătatea Uniunii Europene – actuale și în 2019

DISTRIBUIȚI

ana-birchall147100 – 24102016  Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a participat luni, 24 octombrie a.c., la conferinţa cu tema ”Start pentru 2019 – România la Preşedinţia Consiliului UE”, cu ocazia lansării seriei de dezbateri publice privind prioritățile României în contextul preluării, la 1 ianuarie 2019, a președinţiei Consiliului UE. La eveniment au fost prezenţi prim-ministrul Dacian Cioloş, alături de înalţi oficiali reprezentând Administraţia Prezidenţială, Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul României, Cancelaria prim-ministrului şi experți în domeniul afacerilor europene.

În cadrul dezbaterii, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că momentul preluării de către România a președinţiei Consiliului UE nu va fi unul lipsit de provocări, întrucât contextul se anunță mai complex şi imprevizibil decât cel din prezent. “Dificultățile cu care ne confruntăm astăzi reclamă un răspuns pe termen lung, care să limiteze efectele nefaste, dar în egală măsură să reducă vulnerabilitatea Uniunii Europene și a Europei în general, față de aceste amenințări. Euroscepticismul, criza migrației, fenomenul terorist, războiul cibernetic sau menţinerea unor poli de instabilitate în vecinătatea Uniunii Europene au potenţialul de a fi la fel de actuale în 2019 cum sunt şi astăzi”, a declarat Ana Birchall la conferinţa cu tema ”Start pentru 2019 – România la Preşedinţia Consiliului UE”.

Referitor la contracararea euroscepticismului, Ana Birchall a afirmat că “ar trebui ca fiecare stat membru să sancționeze prompt acele acțiuni iresponsabile ale formațiunilor politice populiste, care mizează pe frustrările unor segmente ale populației, pentru a instala un ultra-naționalism primitiv și pentru a discredita concepte generoase și mutual-benefice, cum este libera circulație a persoanelor și a lucrătorilor”.

“S-a afirmat că România este un model de democraţie şi guvernare deschisă pentru statele din regiune. Cred că o astfel de apreciere spune multe despre rolul pe care îl avem şi îl putem augmenta, ca pol de securitate şi stabilitate şi ca exportator de practici democratice şi de valori europene în regiunea Mării Negre. Trebuie să fim pe deplin conştienţi, în acest sens, de rolul pe care ţara noastră îl joacă deja în dezvoltarea relaţiilor Uniunii Europene cu statele din vecinătate, cu precădere în ce priveşte Parteneriatul Estic, şi, mai ales, în relaţia cu Republica Moldova. Acest rol trebuie menţinut şi dezvoltat şi trebuie, în egală măsură, să determine o implicare sporită a României în politica de extindere a UE”, a mai declarat Ana Birchall în cadrul conferinţei privind prioritățile președinţiei române a Consiliului UE.

„Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor a reuşit să se situeze la înălțimea mandatului acordat de către Parlament prin opiniile de substanță elaborate, astfel că deținem expertiza la nivel de comisii pentru cele mai importante dosare ale Uniunii. În egală măsură, am demarat diverse formule de consultare cu foşti titulari ai mandatului de preşedinte a Consiliului UE, precum Letonia, Irlanda sau Luxemburg, pentru a putea asimila din experiența lor”, a arătat Ana Birchall în cadrul conferinţei.

“Prioritățile președinției Consiliului UE sunt legate de problemele majore ale momentului: elementele de reformă, re-energizare a proiectului european, reconstrucție a leadership-ului european și apropierea deciziei de cetățeni. Insistăm, în consecință, pe un rol tot mai important al reprezentanților cetățenilor, respectiv parlamentele naționale, în elaborarea politicilor europene”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor.

“Totodată, acest interval de vizibilitate prilejuit de exercitarea mandatului în fruntea Consiliului UE reprezintă o enormă oportunitate ce merită valorificată pentru a promova cultura, obiceiurile și tradițiile românești. Pe lângă proiectele de substanță pe care le putem edifica alături de partenerii noștri europeni, mi-aș dori să dezvăluim lumii România profundă, iar noi să iubim și să respectăm necondiționat această țară”, a susţinut, în încheiere, Ana Birchall. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.