Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: BNR: Atenție mare la euro!

București: BNR: Atenție mare la euro!

DISTRIBUIȚI

euro146934 – 14102016 – Pentru conversie, băncile trebuie să cumpere 1,2 miliarde de euro utilizând surse atrase în lei, potrivit BNR.

Banca centrală susţine că, odată cu aplicarea con­ver­siei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub mi­nimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial. Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament. ”În cazul încorporării efec­telor conversiei creditelor şi ale poziţiei valutare, două instituţii de credit ar prezenta o rată a fon­durilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat. Dacă nu s-ar lua în considerare efectul poziţiei valutare, conversia creditelor în CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat în cazul unei singure instituţii de credit. Numărul total al instituţiilor de credit având rata fon­durilor proprii totale sub nivelul impus prudenţial (inclusiv Pilonul II şi amortizoarele specifice) ar fi de şase”, a transmis BNR la solicitarea Ziarului Finaciar.

BNR a solicitat băncilor la înce­putul crizei financiare creşterea indicatorului de solvabilitate la 10%, peste limita minimă în vi­goare conform reglemen­tărilor eu­ropene, care se situează la 8%. Dacă solvabilitatea cade sub minimul legal de 8%, o bancă este considerată practic insolvabilă.

Numărul persoanelor fizice care mai au credite în franci elveţieni a cobo­rât la sfârşitul lunii iulie 2016 la 51.334, iar soldul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 5,7 mld. lei, cifrele înjumătă­ţin­du-se faţă de 2008. Pentru 24.391 de credite în franci s-a făcut conversie, iar 9.137 au fost restructurate în 2015 şi primele opt luni din 2016, conform datelor BNR.

Estimările BNR indică pierderi de circa 2,4 de miliarde de lei pentru siste­mul bancar în urma aplicării con­versiei creditelor din franci în lei. Iar pierderea estimată diminuată cu ajustări pentru depreciere deja recunos­cute este de 1,66 mld. lei. – sursa: www.zf.ro  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.