Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministrul de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale UE...

București: Ministrul de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditaţi la Bucureşti

DISTRIBUIȚI

 comanescu-ambasadori146679 – 04102016 –  Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat la 3 octombrie 2016 la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de Ambasada Slovaciei în România, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE.

Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente şi temelor de actualitate ale agendei europene, precum viitorul UE, inclusiv în contextul Summit-ului recent de la Bratislava, Brexit, migraţia şi securitatea internă, terorismul, situaţia regională şi evoluţiile din Vecinătatea Estică, cu accent pe Republica Moldova.

Ministrul a reliefat că, în procesul de reflecţie privind viitorul UE, România susţine consolidarea proiectului european, a coeziunii şi solidarităţii, în baza respectării valorilor şi principiilor fundamentale. Oficialul român a pledat pentru menţinerea unităţii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni asumate în comun, axate pe proiecte concrete. A  mai precizat că, pentru se putea depăşi situaţia actuală, este necesar un efort crescut de re-credibilizare a acţiunii UE, prin rezultate concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, criza de încredere putându-se acutiza în lipsa unui răspuns rapid şi eficient.

Ministrul Comănescu a reiterat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE, amintind, în acest sens, contribuţia substanţială a ţării noastre la eforturile comune derulate în plan UE în gestionarea migraţiei şi asigurarea securităţii interne şi la graniţele externe ale UE. În acest context, a reiterat obiectivul de aderare a României la spaţiul Schengen.

A fost discutată şi situaţia din vecinătatea estică a UE, ministrul afacerilor externe reiterând sprijinul României pentru menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, în contextul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a noii Strategii Globale a UE. A fost subliniată, în context, atenţia sporită pe care România o acordă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, tradusă prin sprijinul politic și contribuţia consistentă în planul asistenţei bilaterale pe care țara noastră le oferă statului vecin.

De asemenea, ministrul Comănescu a trecut în revistă principalele aspecte care au rezultat în urma participării României la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.